London 2012

Megvan az első érem, Csernoviczki Éva megnyerte bronzmeccsét!

Megszületett a magyar küldöttség első érme a XXX. nyári játékokon, a nyitónapon a 48 kg-os Csernoviczki Éva bronzérmet nyert a cselgáncstornán!

Portré
Születési idő, hely: 1986. október 6., Érd
Klubja: Ippon Judo Tatabánya SE
Súlycsoportja: 48 kg
Olimpiai eredményei: 3. (2012 London), 7. (2008 Peking)
Kiemelkedő eredményei: vb-3. (2011 Párizs), vb-7. (2007 Rio de Janeiro), 3x Eb-2. (2011 Isztambul, 2010 Bécs, 2009 Tbiliszi), 2x Eb-3. (2008 Lisszabon, 2012 Cseljabinszk)

A magyar judoka a bronzéremért a világ- és Ázsia-bajnok japán Fukumi Tomokóval találkozott, aki eddigi három találkozójukat megnyerte. Fukumi három győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol egy győztesnek tűnő meccset elvesztve jutott a bronzmeccsig. A tavaly világbajnoki bronzérmes, a 2008-as pekingi olimpián pedig hetedik helyezett Csernoviczki első találkozóját megnyerte, a negyeddöntőben kikapott, majd a vigaszágon ismét győzött.

A japán hiába próbálkozott, nem talált fogást a magyar lányon. Óriási volt a küzdelem, de értékelhető akció nélkül, másfél perccel a vége előtt figyelmeztették a japánt, majd 46 másodperccel a vége előtt Csernoviczkit is megintették. Pontot egyikük sem szerzett, hosszabbításra került sor.

Csernoviczki Csabát a mérkőzésvezető elküldte a tatami mellől, de lányát ez sem zavarta meg, remek akcióval, ipponnal győzött, kirúgta ellenfele a bal lábát, és vállra fektette, aranyponttal lett övé a harmadik hely. Ezzel a magyarok közül elsőként állhat dobogóra a brit fővárosban.

A 25 éves Csernoviczki a magyar cselgáncssport nyolcadik olimpiai érmét szerezte, a hölgyek között az elsőt. Legutóbb húsz éve, az 1992-es barcelonai olimpián állhatott fel magyar dzsúdós a dobogóra.

Csernoviczki Éva bronzérmes

Korábban a 48 kg-osok között az első bronzmérkőzésen a Csernoviczkit legyőző belga Charline van Snick az argentin Paula Paretóval harcolt, és végül előbbi nyert. Az olimpiai aranyérmet a brazil Sarah Menezes szerezte meg. A férfiak 60 kilogrammos versenyében az orosz Arszen Galsztyan győzött az ötkarikás játékok cselgáncstornájának szombati nyitónapján.

Vasárnap a 66 kg-os Ungvári Miklós lép tatamira a magyar küldöttségből.

London 2012
cselgáncs, nők, 48 kg
1. Sarah Menezes (Brazília)
2. Alina Dumitru (Románia)
3. Csernoviczki Éva és Charline van Snick (Belgium)
cselgáncs, férfiak, 60 kg
1. Arszen Galsztyan (Oroszország)
2. Hiraoka Hiroaki (Japán)
3. Felipe Kitadai (Brazília) és Risod Szobirov (Üzbegisztán)