London 2012

Lochte simán nyerte a Cseh nélküli 400 vegyest, Phelps csak negyedik

Ryan Lochte nyerte az uszodában az első aranyérmet a 400 méteres férfi vegyesúszásban, a 27 éves amerikai az első 50 méter után az élre állt, és végig vezetve rendkívül magabiztos győzelmet aratott. A szám címvédője, Michael Phelps csak a negyedik helyen végzett.

Ryan Lochte nyerte a 400 méteres vegyesúszást a londoni olimpián

Az első 50 után még az olasz Luca Marin fordult elsőnek, de aztán Ryan Lochte vette át a vezetést, és Phelpsszel együtt elhúzott a mezőnytől. 200 méterhez érkezve már több mint egy testhossz volt Lochte előnye, aki világcsúcs-részidőn belül haladt. A gyorsra fordulva Phelps csak a negyedik volt, középen a brazil Pereira és a japán Hagino remekül hajrázott.

Lochte aranyérme gyakorlatilag semeddig sem forgott veszélyben, de a világcsúcs végül elmaradt, míg a 14-szeres bajnok honfitársa a dobogóra sem fért oda. Lochte pályafutása negyedik olimpiai aranyát nyerte.

Mint ismert, a versenyszám egyik éremesélyese, Cseh László előfutamában hét századdal lemaradva Phelps mögött csak a kilencedik lett, s kiesett, ahogyan Verrasztó Dávid sem jutott a fináléba.

Eredmények:
1. Ryan Lochte (amerikai) 4:04:18 p
2. Thiago Pereira (brazil) 4:08:86
3. Koszuke Hagino (japán) 4:08:94
4. Michael Phelps (amerikai) 4:09:28