London 2012

Építészeti díjra jelölték az Olimpiai Stadiont

  • VNA

Nem csak sportszakmai, de építészeti elismeréseket is "bezsebelhet" a pénteki megnyitóra készülő londoni Olimpiai Stadion.

A július 27-ei olimpiai megnyitó otthonául szolgáló létesítményt a napokban a legmagasabb rangú brit építészeti elismerésre terjesztették fel. A Brit Királyi Építészeti Társaság ugyanis a 625 millió euróért felépített stadiont méltónak találja a díjra, ahol öt másik jelölt ellen kell megállnia a helyét. A London eddig elhanyagolt Stratford névre hallgató városrészében felépített stadion többek között azért is kapta meg a jelölést, mert tervezése során nem csak az olimpia idején fennálló, de a következő évek várható igényeit is figyelembe vették. A jelenleg 80.000 néző befogadására alkalmas stadiont ennek megfelelően a játékok után akár 25.000-es kapacitásúra is le lehet csökkenteni.

Az építészeti díj kapcsán a riválisok között az észak-angliai Wakefieldben található képtár, a belfasti Lyric Színház, a Maggie's Centre, egy glasgowi rákkutató-központ, egy londoni banképület és a cambridge-i egyetem egyik laboratóriumának épülete található még. Az angol fogadóirodák szerint a Hepworth Wakefield Képtár a legesélyesebb (3:1) az október 13-án átadásra kerülő fődíj elnyerésére, az olimpiai stadiont viszont a második helyen, öt az egyhez adják a bukmékerek.