London 2012

Az altatók szedése körül alakult ki vita az ausztráloknál

  • VNA

A távolról Londonba érkező ausztrál küldöttség soraiban nem egységes az álláspont az időátállás leküzdésének módja kapcsán.

Grant Hackett már a civil életére koncentrál - Fotó: AFPAz altató tabletták tiltása ellen emelt hangot az ausztrál sportolók egy része, akik szerint a londoni átállás megkönnyítésére alkalmas szerek használatának tiltása akár néhány londoni érembe is kerülhet az ausztráloknak. Az ausztrál olimpiai bizottság (AOC) annak idején azért vezette be a tiltást, mert az 1500 méteres gyorszúszás kétszeres olimpiai bajnoka, Grant Hackett korábban beismerte, hogy a karrierje során szedett Stilnox nevű altatótól függővé vált.

Az ausztrál olimpiai csapat több tagja azért is protestált a hatóanyagok hazai tiltása ellen, mert köztudomású, hogy többek között a 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps is alkalmazza őket, amikor időzónák között kell gyorsan átállnia. A tényt a kiváló amerikai úszó edzője, Bob Bowman is elismerte a közelmúltban rendezett omahai olimpiai válogatón: "Azért szed három napon keresztül ilyen altatókat, hogy a megérkezés után rögtön a megfelelő időpontban tudjon elaludni és így a szervezete sokkal gyorsabban át tudjon állni az időzónák eltérésére" - mondta a kiváló edző.

"Ha az olimpiai bizottság vezetői akarják megmondani nekünk, hogy milyen altató tablettákat szedhetünk és mikor, abból semmi jó nem fog kisülni. Szükségem van arra, hogy napi nyolc órát aludjak és a szervezetem megfelelően regenerálódjon. ha ez nincsen meg, akkor az a teljesítményemen is meg fog látszani" - dohogott még az Európába történő utazás előtt Russal Mark sportlövő. Annak idején olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy Hackett pekingi történelmi triplázását 1500-on éppen az a tény hiúsította meg, hogy az ausztrál sztárúszó már túlságosan függött a korábban eredményesen használt altató tablettáktól.