NHL

Káosz, teljesen váratlanul ért - bemutatták a Wild két sztárigazolását

Július 4-én végrehajtották az amerikai profi jégkorongliga (NHL) eddigi legnagyobb játékosügyletét, amikor a védő Ryan Suter és a támadó Zach Parise a Minnesota Wild csapatához szerződött. Magyar idő szerint keddre virradóra új együttesénél hivatalosan is bemutatták a két játékost.

"Káosz. Teljesen váratlanul ért. Nem gondoltam volna, hogy ekkora felhajtás fogja övezni az átigazolást" - mondta Suter arról a három napról, amely a július 1-i, átigazolási időszak kezdetét jelentő dátum óta szerződéskötéséig eltelt. A védő, aki eddig csak egyetlen csapatban szerepelt pályafutása során, s aki visszahúzódó típus, nem igazán örült a nagy érdeklődésnek. Amikor megkérdezték, hogy félre szeretne-e vonulni a nyilvánosságtól, csak ennyit válaszolt: "Igen."

Mit mondjon ugyanakkor Zach Parise? Édeasapja, J.P. Parise 1968 és 1975 között hét évet töltött a Minnesota North Stars együttesében, a pici Zach pedig itt született, s középiskolás éveiben is itt hokizott a Shattuck-St. Mary's csapatában. Rajta alighanem még nagyobbak lesznek az elvárások. "Tudom hogyan működnek a dolgok, itt nagyon jó érzés jégkorongozni. A szurkolók fanatikusak, szívükön viselik a sportág és a csapat sorsát. Ryan és az én feladatom az, hogy a lehető legkeményebben odategyük magunkat, s akkor jól alakul majd sorsunk" - nyilatkozta egészséges önbizalommal telve Parise.

Bemutatták a Minnesota Wild két új szerzeményét

A Minnesota Wild tulajdonosa, Craig Leipold is a két igazolást méltatta, s elmondta, hogy noha a két játékosnak volt anyagilag előnyösebb ajánlata, mégis a Wild-ot választották: "Az ilyen kaliberű szabadügynökök, mint Zach és Ryan gyakran a nagyobb csapatok hatalmába kerülnek, mert ott több figyelem késéri őket, nagyobb a médiamegjelenés, és többet kereshetnek. Ők mindezekkel dacolva hozzánk igazoltak, s ezzel gyökeresen megváltozhat a franchise-unk élete."

A július 4-i szerződéskötést megelőzően Ryan Suter hétéves pályafutása folyamán mindössze egy csapatban, a Nashville Predatorsban játszott, legeredményesebb szezonja az előző volt, amikor 79 alapszakasz-találkozón 46 pontot jegyzett. A csatár Zach Parise hét esztendő alatt szintén csak egy alakulatban, a New Jersey Devilsben fordult meg, a 2008/09-es idényben 94 ponttal majdnem átlépte a százas határt.

Mindkét jégkorongozó 13 éves kontraktust írt alá 98 millió dollár értékben a Minnesotánál, melyből évente 7,5 millió terheli a fizetési sapkát.