Magyar válogatott

Bogdán a levegő ura, Korcsmár a védelem vezére, Varga meg a mindenes - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar válogatott három napon belül a második Eb-résztvevővel játszott. A csehek elleni gyengébb teljesítmény végül győzelmet hozott, az írekkel szemben viszont hiába futballozott látványosabban a csapat, nem sikerült nyerni. Bodgdán Ádám ezúttal is remekül védte a kapunkat, Varga József pedig több poszton is kiváló teljesítményt nyújtott.

KEZDŐCSAPAT

7
BOGDÁN ÁDÁM (24 éves, Bolton Wanderers, 7/0)
Átmentette prágai formáját, sőt megfejelte azzal, hogy az ír beívelések után a tőle egyébként nem idegen mély, csúszós talajon is tapadt hozzá a labda. Az első félidőben a levegőben volt verhetetlen, majd miután Keane-ék lövésekkel is tesztelték, abban a műfajban is jó válaszokat adott, de akkor sem jött zavarba, ha el kellett hagynia a gólvonalat. Újfent bizonyította, hogy a Boltonnak (és a magyar válogatottnak) is van ,,Vörös Ördöge".

7
VARGA JÓZSEF (24 éves, Debreceni VSC, 13/0)
Visszakerült a kapitány által neki kitalált posztra, a védelem jobb szélére, most is kiderült, hogy a hátsó sorban sem jön zavarba. Az írek leggyorsabb középpályását, McGeadyt nem hagyta fickándozni, a félidő közepén, azután, hogy lefutotta, tanítani való becsúszással szerelte a moszkvai légióst. A támadások segítése a vérében van, ezt a képességét a szünet után, amikor előrébb és szabadabban futballozhatott, gyakran érvényesítette. Ott is többször felbukkant, ahol nem is gondoltuk volna, az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta.

6
MÉSZÁROS NORBERT (32 éves, Debreceni VSC, 2/0)
Pénteken kényszerű csere volt Juhász Roland sérülése után, és már akkor kitűnt, hogy újonc létére egyszer sem jött zavarba, jól helyettesítette brüsszeli légiósunkat. Harmickét évesen persze rendelkezik elegendő rutinnal ahhoz, hogy elfogadható hibaszázalékkal oldja meg a válogatottbeli feladatokat. Ezt tette hétfőn este is, s bár a hajrában Coxnak majdnem gólpasszt adott, szerencséjére Bogdán kijavította a bakit.

7
KORCSMÁR ZSOLT (23 éves, Brann 8/0)
Új társával, Mészárossal már pénteken ráéreztek egymásra, és ez a harmonikus együtt mozgás az írek ellen tovább erősödött. Jó ütemben váltottak, a Brann légiósa az esetek többségében a levegőben is pariban volt az ír óriásokkal, a ,,törpékkel" pedig - ha volt közöttük egyáltalán ilyen - a földön vette fel a versenyt. Úgy fest, tökmindegy, ki, mennyi válogatottsággal játszik mellette, ő folyamatosan hozza a formáját.

6
HALMOSI PÉTER (32 éves, Haladás VFC 32/0)
Mivel Laczkó Zsoltot elkérte klubcsapata, a Sampdoria, a kezdőcsapatban kapott helyet, azon a poszton, amelyen az utóbbi időben a Haladásban is játszik. Az első tíz-tizenöt percben főként Duffal gyűlt meg a baja, majd miután rájött, hogy jó helyezkedéssel kompenzálhatja gyorsaságbeli hátrányát, féken tudta tartani az írt. A szünet után szerepcsere történt, ekkor már ő futtatta meg többször a vendégek jobb oldali védőjét. Amíg bírta szuflával, jól futballozott.

6
GYURCSÓ ÁDÁM (21 éves, Videoton, 2/1)
A csehek elleni győztes gól szerzője a második válogatottsát a kezdőcsapatban ünnepelhette, és mindent megtett annak érdekében, hogy legközelebb megkönnyítse a szövetségi kapitány döntését. Ahogy enyhült az eső, úgy erősödött meg benne a tudat, miszerint a gyorsaságát, technikai képzettségét ki lehet használni a darabosabb írekkel szemben. Méltó ellenfele volt a kőkemény Wardnak, aki az írek egyetlen sárga lapját a fehérvári jobbszélső lerántásáért kapta, igaz, ehhez esni kellett, de Gyurcsó ezt is tudja...

5
PINTÉR ÁDÁM (24 éves, Real Zaragoza, 10/0)
Egy félidőt kapott a kapitánytól, ezt azonban nem elsősorban a játéka indokolta, abban ugyanis most jóval kevesebb hiba, és nagyobb határozottság volt, mint a csehek ellen. Mivel az írek az első tíz perc után kénytelenek voltak visszavenni a lendületükből, nem sok gondja volt a támadó középpályásokkal, aki közülük arra járt, azt jobbára sikeresen feltartóztatta, hozta a kötelezőt.

5
SZAKÁLY PÉTER (26 éves, Debreceni VSC, 2/0)
Túl a prágai bemutatkozáson, bátrabban futballozott, mint pénteken, kevesebb volt a rontott passza, és Szalai kiszolgálásában is hatékonyabban kivette a részét. Ha egyénileg többet vállal, úgy, mint ahogyan azt a Debrecenben megszoktuk tőle, stabil tagja lehet a keretnek, ám így sem lógott ki a sorból. Ha kap még néhány meccset, jó kiegészítő emberré válhat a válogatottban.

6
DZSUDZSÁK BALÁZS (25 éves, Dinamo Moszkva, 44/8)
Csapatkapitányként kivezette a magyarokat a kezdőkörbe, majd többször megvezette az íreket a tizenhatosuk előtt. Ezúttal nem elsősorban a lendületes szélsőjátékával és a beadásaival tűnt ki, főleg az első félidőben magának
próbált lövő és gólhelyzetet kialakítani, ez negyedóra után rövid időn belül háromszor is sikerült. Jobbal-ballal megtornáztatta Givent, majd a szünetet követően Westwoodot is tesztelte egy-egy beadással. Benne volt a gól, sajnos ott is maradt.

6
KOMAN VLADIMIR (23 éves, AS Monaco, 20/5)
A bokasérüléséből felépülve hatékonyan szervezte a támadásainkat, több remek passzal és kiugratással hozta helyzetbe
elsősorban Szalait, az már nem az ő hibája, hogy ezek az akciók eredménytelenül végződtek. A szünet előtt egy
perccel aláfordult a bokája, és akkor nem az volt a kérdés, folytatja-e a meccset, hanem, hogy ki jön be helyette. Szerencsére csak mi gondoltuk így, a második félidőben ismét tevékenyen részt vett a támadásokban, de ekkor már kisebb hatékonysággal tette ezt.

5
SZALAI ÁDÁM (24 éves, 1. FSV Mainz, 9/5)
Eleinte úgy tűnt, hogy eltűnt, az ő magassága és fizikuma is kevés volt ahhoz, hogy megbontsa az O’Shea-Dunne belső védőpárost. Aztán kijjebb merészkedett, meg tudta tartani a labdákat, a passzai ugyan néhányszor pontatlanok voltak, de amikor őt szolgálták ki, az esetek nagy részében gólhelyzetet teremtett magának. Ekkor azonban vagy elcsúszott, vagy kivárt, tőle szokatlan, hogy ennyi lehetőségből egyet sem használ ki.

CSERÉK

6
VANCZÁK VILMOS (29 éves, FC SION, 62/2)
Varga helyére, de Pintér helyett lépett pályára. S bár a védelem valamennyi pontján képes jó teljesítményre, a jobb oldalon tud a legtöbbet segíteni. Most is megtette, alig-alig tudták átjátszani, amikor pedig már azt hittük, hogy Cox elkábítja az addig éberül tevékenykedő védőinket, egy parádés becsúszással mentette meg csapatunkat a góltól.

5
SZABICS IMRE (31 éves, Sturm Graz, 29/12)
A második félidő derekán állt be, a kapitány nyilván a győztes gólt látta benne. Volt is lehetősége arra, hogy nyerő ember legyen, ám a lövése után Hunt a gólvonalról mentett.

 

5
KÁDÁR TAMÁS (22 éves, Newcastle United, 4/0)
Húsz perc jutott neki Halmosi helyett, és ebben a rövid időszakban is igazolta tehetségét. Az utánpótlás-válogatottól ,,importált" baloldali védő gyakran a középpályára is fellépett, nem igazán tudtak mit kezdeni ellene az írek.



0
KOLTAI TAMÁS (25 éves, Győri ETO, 7/0)
Prágai váltótársa, Gyurcsó helyett kapott néhány percet arra, hátha sikerül maradandót alkotnia, ám mire felvette volna a ritmust, a játékvezető lefújta a meccset.

 

 

0
NÉMETH KRISZTIÁN (23 éves, RKC Waalwijk, 7/0)
Neki negyedóra is elég ahhoz, hogy megkeverje, megfuttassa a fáradt védőket, és gólt lőjön. Pláne, ha pályán van Koman, akinek a gondolatait is olvasni tudja. Most sajnos nem gondolkodott, igaz, nem is Voli volt a kiszolgáló, amikor a lefújás előtt néhány másodperccel megajándékozta Westwoodot a labdával. Hős akart lenni, de közlegény maradt.  
(Fotók: mlsz.hu)