London 2012

Ez a sorsolás új motivációt ad nekünk - Mocsai Lajos

megosztom

Londonban elkészítették a férfi kézilabdatorna csoportbeosztását. A magyar válogatott a "halálcsoportba" került az olimpián, a B-jelű hatosban Dánia, Horvátország, Spanyolország, Szerbia és Dél-Korea lesz az ellenfele. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a hatharom.hu-nak elmondta, hogy pozitívumként fogja fel a nehéz sorsolást, ami új erőt ad a csapatnak.

"Még nem volt időm reagálni, az imént fejeztük be az edzést, az utolsó percekben értesültünk a hírről. A lehető legnehezebb csoportba kerültünk, ezt tudomásul vettük és ennek megfelelően készülünk. Egy ilyen helyzetben szerintem két dolog lehetséges: úgy futunk neki, hogy itt nagyon nehéz lesz győzni és ebből a csoportból továbbjutni, vagy úgy vágunk neki, hogy egy olimpián, hat-nyolc hetes felkészülés után kiegyenlítődnek az erőviszonyok a csapatok között, bármi megtörténhet. Én pozitívan tekintek az olimpia elé" - mondta a szövetségi kapitány a hatharom.com-nak.

"Ebből a csoportból többen is esélyesek a végső sikerre, és már a negyedik hely elérése is óriási erőfeszítést igényel. Ehhez mérten készülünk az előttünk álló időszakban, ez a sorsolás új motivációt ad a csapatomnak. A beosztáson nem tudunk változtatni, felesleges sopánkodni, lehetőségeinkhez mérten mindent meg kell tennünk, hogy a hátralévő közel két hónapban a lehető legjobban felkészüljünk minden idők egyik legerősebb olimpiájára" – tette hozzá Mocsai Lajos.

A csoportok:
Férfiak
A-csoport:
Franciaország (világbajnok), Svédország (selejtező), Izland (selejtező), Nagy-Britannia (rendező), Argentína (Pánamerikai Játékok-győztes), Tunézia (Afrika-bajnok).
 
B-csoport:
Spanyolország (selejtező), Horvátország (selejtező), MAGYARORSZÁG (selejtező), Szerbia (selejtező), Dánia (Európa-bajnok), Dél-Korea (Ázsia-bajnok).
 
Kiemelés:
1. kalap: Franciaország (világbajnok), Spanyolország
2. kalap: Svédország, Horvátország
3. kalap: Izland, Magyarország
4. kalap: Szerbia, Nagy-Britannia (rendező)
5. kalap: Dánia (Európa-bajnok), Argentína (Pánamerikai Játékok győztese)
6. kalap: Koreai köztársaság (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Tunézia (Afrika-bajnok)
 
Nők
A-csoport:
Montenegró (selejtező), Oroszország (selejtező), Horvátország (selejtező), Nagy-Britannia (rendező), Brazília (Pánamerikai Játékok-győztes), Angola (Afrika-bajnok).
 
B-csoport:
Norvégia (világbajnok), Spanyolország (selejtező), Dánia (selejtező), Franciaország (selejtező), Svédország (az Európa-bajnok norvégok után a legjobb Eb-n szerepelt csapat), Dél-Korea (Ázsia-bajnok).
 
Kiemelés:
1. kalap: Norvégia (világbajnok), Montenegró
2. kalap: Spanyolország, Oroszország
3. kalap: Horvátország, Dánia
4. kalap: Nagy-Britannia (rendező), Franciaország
5. kalap: Svédország (Eb-2.), Brazília (Pánamerikai Játékok győztese)
6. kalap: Angola (Afrika-kupa-győztes), Koreai köztársaság
 
A hatos csoportokból az első négy-négy helyezett jut a negyeddöntőbe.
 
A magyar kézilabda-válogatottak eddigi olimpiai szereplései:
1936 (Berlin): férfiak 4. hely
1972 (München): férfiak 8. hely
1976 (Montreal): férfiak 6. hely, nők 3. hely
1980 (Moszkva): férfiak 4., nők 4. hely
1984 (Los Angeles): -
1988 (Szöul): férfiak 4. hely
1992 (Barcelona): férfiak 7. hely
1996 (Atlanta): nők 3. hely
2000 (Sydney): nők 2. hely
2004 (Athén): férfiak 4. hely, nők 5. hely
2008 (Peking): nők 4. hely, férfiak 8. hely

 

megosztom