Premier League

Az Arsenalé a legjobb csapat, Wenger büszke Henryékra

A Premier League 20 éves évfordulójának alkalmából a szakírók több kategóriában is megválasztották az elmúlt két évtized legjobbjait, így a legjobb menedzser, Sir Alex Ferguson lett, míg a legjobb játékosnak járó elismerést Ryan Giggs kapta. Az 1992-ben életrehívott liga legjobb csapata a 2003-2004-es idényben veretlenül bajnokságot nyerő Arsenal lett, melynek szakvezetője szerint a klub hamarosan újra eljuthat ugyanarra a szintre.

Arséne Wenger 1996 óta vezeti ki hétről-hétre a csatamezőre a londoni Ágyúsokat, a francia menedzser tizenhatéves regnálása alatt az Arsenal háromszor nyerte meg a Premier League-t, négyszer hódította el az FA-kupát valamint ugyanennyiszer a Community Shieldset, azaz az angol szuperkupát.

A Premier League történetének legjobb csapata: a 'Legyőzhetetlenek'
A Wenger-éra kétségkívül legjelentősebb eredményei az ezredforduló utáni években következtek be: a Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Patrick Vieira, Robert Pirés, Ashley Cole, Sol Campbell és David Seamen nevével fémjelzett gárda 2003. május 7. és 2004. október 24. között 49 angol bajnoki találkozón maradt veretlen, ez időszakban pedig megnyerte a PL 11. kiírását.

Az angol köztudatban az a gárda a mai napig a 'Legyőzhetetlenek' néven ismert. A 2003-2004-es szezonban az észak-londoniak 38 mérkőzésükből 26-ot megnyertek, emellett 12 döntetlent értek el. Összesen 90 pontot gyűjtöttek  - két manchesteri csapat idén 89-el zárt -, 11 egységgel előzték meg a második helyen végző Chelsea csapatát. Abban az évben Thierry Henry 30 góllal lett gólkirály, az év csapatában pedig Lauren, Cole, Campbell mellett Pires, Vieira és a Henry is bekerült, az év menedzsere pedig természetesen Wenger lett.

A világ egyik legerősebbnek tartott ligájának 20. évfordulója arra sarkallta a szigetországiakat, hogy egyfajta számvetést készítsenek az eddig eltelt évekből, így számos kategóriában hirdettek győzteseket. Az imént felsoroltak alapján vehezen vitatható a szakértők döntése -  miszerit a PL legjobb csapata a 2004-es Arsenal -  ugyanakkor Arséne Wenger úgy látja: jelenlegi csapata sem jár messze a "Legyőzhetetlenektől".

"Nagy büszkeséggel tölt el ez az elismerés és rendkívül boldog vagyok, mert akkoriban is mondtam a játékosaimnak, hogy valami egészen különlegeset érhetnek el, ha veretlenül lesznek bajnokok" - mondta a francia tréner az Arsenal Playernek. "Megtették, de akkor még nem tudatosult bennük, hogy mit is jelent majd ez a jövőben. Nagyon büszke vagyok rájuk."

Wenger utolsó sikerei is arra az időszakra tehetőek, hiszen a legendás bajnoki cím után egy évvel később sikerült az FA-kupát elhódítani, de azóta azonban egyetlen kupát sem tudott megnyerni csapatával - noha, finálét többször is vívhatott. A 62 éves szakember ennek ellenére élvezi a klubvezetés bizalmát, és töretlenül hisz abban, hogy hamarosan újra olyan magasságokba érhet alakulatával, mint tette nyolc évvel ezelőtt.

"Az a célom, hogy ez sikerüljön. Úgy érzem, hogy nem vagyunk messze attól hogy újra harcolhassunk a bajnoki elsőségért, és ezt be is szeretnénk bizonyítani a következő szezonban".

Az Arsenal idén 19 ponttal lemaradva a 3. helyet szerezte meg a két manchesteri óriás mögött.