Felkészülés

Az Arsenal és a Chelsea sztárja is pályára lép a magyarok ellen

megosztom

A magyar válogatott június 1-én Prágában vív felkészülési mérkőzést a házigazda Csehország ellen, melynek szövetségi kapitánya, Michael Bílek 24 fős keretet jelölt ki a június 8-án kezdődő Európa-bajnokságra.

Egervári Sándor együttese a csehek elleni mérkőzés után három nappal idehaza a szintén az Eb-re készülő Írország ellen is megmérkőzik.

A Chelsea kapusa is ott lehet a magyarok ellen

Ami a cseheket illeti, a csapat a napokban Ausztriába utazik edzőtáborozni, majd felkészülési mérkőzést játszik Grazban, május 26-án Izrael, aztán június elsején Prágában Magyarország ellen.

A keretben négy "veterán" kapott helyet: Milan Baroš, Petr Čech, Tomáš Rosický és Jaroslav Plašil is túljár a hetvenedik válogatottságán. Mind a négyen, miként Tomáš Hübschman, részt vettek már a 2004-es Európa-bajnokságon is. Baroš, Čech és Plašil szerepeltek a 2008-as kontinensbajnokságon is. A trión kívül az Ausztriában és Svájcban rendezett tornán kerettag volt Michal Kadlec és Tomáš Sivok is.

A fentiekből következik, hogy az elmúlt négy év alatt alaposan kicserélődött a közben szövetségi kapitányt is váltott cseh keret. A mostani névsorban nyolc hazai klubban szereplő játékos kapott helyett, köztük Theodor Gebre Selassie, a friss bajnok Slovan Liberec védője, aki egyébként a cseh válogatott történetének első fekete játékosa. (Cseh édesanyától és etiópiai édesapától született, a morvaországi Třebíčben.) Öt futballista képviseli a 2011-es bajnok, az ősszel a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt Viktoria Plzeňt, egy-egy pedig a teplicei és a jabloneci klubot. Bílek átalakította, de nem feltétlenül megfiatalította a cseh keretet, a torna idején nyolc játékosa is túl lesz már a 30. születésnapján.

A légiósok közül a legtöbben a német Bundesligában szerepelnek, közülük az egyelőre betegeskedő Jaroslav Drobný korábban, még a Hertha BSC tagjaként Dárdai Pál klubtársa is volt. Érdekes, hogy az 1987-ben, a kanadai U20-as világbajnokságon ezüstérmet nyert cseh junior-válogatottból csak ketten, Tomáš Pekhart és Marek Suchý készülhetnek az Európa-bajnokságra. Tagja a névsornak Tomáš Necid is, aki a 2006-os U17-es Eb, valamint a 2008-as U19-es Eb gólkirálya is volt - írja az mlsz.hu.

A cseh válogatott jelenleg a 26. helyen áll a FIFA világranglistáján, a mieink a 35. pozíciót foglalják el.

Csehország
Eb-re készülő keret
Kapusok
Petr Čech (Chelsea FC) válogatottság: 89/0
Jaroslav Drobný (Hamburger SV) 5/0
Tomáš Grigar (FK Teplice) 2/0
Jan Laštůvka (Dnyepr) 1/0
Védők:
Theodor Gebre Selassie (Slovan Liberec) 8/0
Roman Hubník (Hertha BSC) 20/2
Michal Kadlec (Bayer Leverkusen) 33 /7
David Limberský (Viktoria Plzeň) 7/0
Daniel Pudil (AC Cesena) 22/2
František Rajtoral (Viktoria Plzeň) 1/0
Tomáš Sivok (Besiktas) 24/3
Marek Suchý (Szpartak Moszkva) 3/0
Középpályások:
Tomáš Hübschman (Sahtar Doneck) 41/0
Petr Jiráček (VfL Wolfsburg) 6/1
Daniel Kolář (Viktoria Plzeň) 9/1
Milan Petržela (Viktoria Plzeň) 9/0
Václav Pilař (Viktoria Plzeň) 7/1
Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux) 70/6
Jan Rezek (Anorthoszisz) 12/3
Tomáš Rosický (Arsenal FC) 86/20
Csatárok
Milan Baroš (Galatasaray) 87/40
David Lafata (FK Baumit Jablonec) 16/2
Tomáš Necid (CSZKA Moszkva) 25/7
Tomáš Pekhart (1. FC Nürnberg) 9/0

 

megosztom