Kuriózum

Olimpikonból paralimpikon lett a megvakult olasz súlylökő

  • VNA

A betegség miatt elveszített látása ellenére is tovább sportolt Assunta Legnante, aki a pekingi olimpia után Londonban a paralimpián indulna.

A londoni paralimpia egyik legkülönlegesebb indulója egy olasz súlylökő, Assunta Legnante lesz. A kiváló atlétanő ugyanis négy évvel ezelőtt Pekingben még az ép sportolók között indult, most azonban már a parasportolók versenyén szeretne győzelmet aratni. Az olasz versenyző ugyanis egy szembetegség következtében fél évvel ezelőtt teljesen megvakult, így a brit fővárosban nem tud elindulni az épek versenyén, de a paralimpián ott akar lenni. "Lehetne jobb is a helyzetem, de ezen már nem kesergek. A bal szememmel érzékelek még némi fényt, de sajnos semmi többet" - nyilatkozta Legnante, aki a pekingi olimpián a 19. helyen végzett súlylökésben.

Legnante 2007-ben Birminghamben fedett pályás Európa-bajnok lett - Fotó: bbc.co.uk

A 34 esztendős olasz versenyző öröklött glaukomával (zöld hályog) született, így gyerekkorától kezdve rossz volt a látása. "Kontaktlencsével mindig jobban láttam a jobb szememmel, de a ballal már korában sem sok mindent tudtam érzékelni" - nyilatkozta a kezdeti nehézségekről, amelyek 2009 augusztusában fordultak át végzetessé: "Éppen autóban ültem és Padova felé haladtam. Egyszer csak nem láttam semmi többet a jobb szememmel sem. Még az a szerencse, hogy nem én vezettem" - mondta Legnante, aki két évig még a rosszabbnak számító bal szemével tudta érzékelni a külvilágot, de a nemzetközi szintű sportolás így már nem vált lehetővé számára.

Tavaly novemberben a bal szemének retinája is leszakadt, így látása teljesen elment. Azóta 500 eurós rokkant nyugdíjából él, mindennapjait pedig a számítógép tölti ki,amelynek kezelését újra kellett tanulnia. Eleinte nem is gondolt a sportolás folytatására, csak több parasportoló biztatására kezdett el ismét edzeni. A múlt héten Torinóban pedig megdobta a paralimpiai szinteket is, így utazhat Londonba, ahol súlylökés mellett a tervek szerint gerelyhajításban is indulna.