Úszás

Paralimpiai bajnokok és érmesek a Vasas új szakosztályában

Stratégiai és sportszakmai együttműködést kötött a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Vasas SC nemrég megalakult úszószakosztálya a 2016-os riói paralimpiáig annak érdekében, hogy Brazíliában minél több úszó vehessen részt, és jelentős eredményeket érjen el.

Az MPB szerdai tájékoztatása szerint a Gömöri Zsolt MPB-vezető és Markovits László Vasas-elnök által aláírt megállapodás értelmében a klub úszószakosztályának tagja lett Magyarovits Zoltán vezetőedző irányításával több paralimpiai bajnok és érmes, köztük az idén Londonban kétszeres ezüstérmes, Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes Tóth Tamás, az Atlantában paralimpiai bajnok, többszörös paralimpiai érmes, világ- és Európa-bajnoki érmes Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta, továbbá Adámi Zsanett, Kézdi Réka és Illés Fanni.

Tóth Tamás Londonban két ezüstérmet szerzett - Fotó: MTI

"Számunkra nagyon sokat jelent, hogy egy ilyen nagy múltú, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is ismert és elismert klub a paralimpiai mozgalom mellé állt" - hangsúlyozta Gömöri Zsolt. "Úszóink továbbra is a lehető legjobb feltételek között készülhetnek, a megfelelő szakmai hátteret Magyarovits Zoltán edző személye jelenti, aki a fantasztikusan sikerült londoni paralimpiára is felkészítette versenyzőit."

Markovits László hozzátette, az úszás tíz év elteltével került fel ismét az egyesület "sportági palettájára", az pedig külön öröm, hogy az új szakosztálynak köszönhetően a magyar parasportban is szerepet tudnak vállalni, és paralimpiai bajnokok, érmes úszók nyugodt felkészülését segíthetik.

A magyar küldöttség két arannyal, hat ezüsttel és hat bronzzal - az érmek számát tekintve minden idők negyedik legsikeresebb szereplésével - a 38. lett a nemzetek rangsorában a londoni paralimpián. A 14 dobogós hely közül hatot az úszók szereztek.