La Liga

Rubén Castro elrontotta Guardiola búcsúját

A spanyol bajnokság utolsó, 38. fordulójában a Real Betis hazai pályán 2-2-s döntetlent ért el a címvédő Barcelona ellen. A katalánok kispadján bajnokin utoljára ült Josep Guardiola, akinek nem sikerült győzelemmel búcsúznia a pontvadászattól.

Mivel Josep Guardiola a szezon végén feláll a katalánok kispadjáról a Betis otthonában irányította utoljára a Barcelona csapatát spanyol bajnoki mérkőzésen.

Ahogy a házigazda andalúzók számára, úgy Lionel Messiéknek sem volt már semmilyen tétje a találkozónak, hacsak a katalánok szeme előtt nem az lebegett, hogy egy gólgazdag győzelemmel búcsúztassák mesterüket. Guardiola a találkozón Messi mellett Ibrahim Afellaynak és Pedrónak szavazatott bizalmat a támadószekcióban, míg a középpályáján Keita került a kezdőbe.

Kiválóan kezdte a mérkőzést a címvédő, amely már a 9. percben Sergio Busquets fejesével megszerezte a vezetést: Xavi egy bal oldalról beívelt szögletére érkezett remekül a középpályás, majd a rövid oldaról a hosszú sarokba csúsztatott - Castro kapusnak nem volt esélye hárítani (0-1). Az előny birtokában is lendületben maradt a Barca, előbb Messi lőtt mellé, majd Xavi próbálkozott egy szabadrúgást követően, a 32. percben pedig Adriano löketénél kellett Castro kapusnak hatalmasat vetődnie.

Keita megmentette csapatát a vereségtől

A fordulás után nyolc perccel olyan esemény történt, ami alaposan megváltoztatta a játék képét: a brazil Dani Alves szállt bele igen durván Rúben Castróba, ami miatt megkapta második sárga lapját is. Az emberelőny után a Betis szárnyra kapott, a közönség hajszolta övéit, majd a 71. percben Rubén Castro révén egyenlített is: Santa Cruz indítása után a csatár a tizenhatos jobb oldalánál léphetett ki a kapu felé, majd egy nagyon okos mozdulattal átemelte a kirontó Valdés felett a labdát (1-1). Nagy volt az öröm a Villamarinban, de alig három minutum elteltével e fieszta fokozódott: egy csodálatos háromszögelés után az első gólt szerző Castro iramodhatott meg a kapu felé, majd 16 méterről a hálóba gurított (2-1). Érett a meglepetés, bár ezt Guardiola arcán különösebben nem lehetett látni, játékosai azonban mentek előre becsülettel. A rendes játékidő utolsó percében Messi tekert a bal kapufára egy 25 méteres szabadrúgást, majd nem sokkal később Montoya jobb oldali beadása után Seydou Keita fejelt a kapu jobb felső sarkába (2-2).

A mali középpályás góljával megmentette csapatát a vereségtől, de a Barcelona így sem tudott győzelemmel elköszönni mesterétől. A Barcelona az idei pontvadászatban 91 pontot gyűjtött, 28 diadal mellett, hét döntetlen és három vereség a mérleg. A katalánok a 38 találkozón 29 gólt kaptak és 114-et lőttek.

La Liga 38. forduló
Betis - Barcelona 2-2 (0-1)
Betis: Casto - Chica (Isidoro, 73.), Paulao, Dorado, Nacho - Benat, Canas - Pereira, Pozuelo (Nono, 65.), Jefferson (S. Cruz, 58.) - Castro. Vezetőedző: Pepe Mel.
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Xavi (Iniesta, 83.), Busquets, Keita - Pedro (Tello, 78.), Messi, Afellay (Montoya, 58.). Vezetőedző: Pep Guardiola.
Gólszerző: Castro (71., 74.), ill. Busquets (9.), Keita (90+2.)
Sárga lap: Benat (80.), Canas (90.), ill. Alves (32.)
Piros lap: Alves (53.)