Asztalitenisz világselejtező

Lovas is kikapott, de még meglehet a csapatkvóta

  • MTI
megosztom

Jakab János után Lovas Petra is vereséget szenvedett első szombati mérkőzésén az asztaliteniszezők utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, a dohai világselejtezőn, de utóbbi még reménykedhet abban, hogy kvótát szerez a magyar női csapatnak a londoni játékokra.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a világranglistán 71. Lovas az orosz Anna Tyihomirovával (63.) csapott össze az úgynevezett progresszív kieséses szakasz második fordulójában, a legjobb nyolc közé kerülésért, s bár 2-1-re vezetett, végül 4-2-re alulmaradt.

Bár alapesetben a nőknél csak az első hat jut kvótához a katari fővárosban, a bonyolult kvalifikációs szabályok miatt csak a verseny végén derül ki, hogy pontosan kik kapnak indulási jogot, s még Lovas is reménykedhet. A magyar játékos a folytatásban a 9-16. helyért küzd majd a tornán.

Eredmények:
Nők:
Nyolcaddöntő:
Tyihomirova (orosz)-Lovas 4-2
 
Korábban:
Férfiak:
A legjobb 16 közé jutásért:
Zmudenko (ukrán)-Jakab János 4-2

Az már eldőlt, hogy egyesben csak a már korábban indulási joghoz jutott Póta Georgina és Tóth Krisztina, illetve Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám állhat majd asztalhoz Londonban, de amennyiben Lovas sikerrel jár a katari fővárosban, a magyar női válogatott a csapatversenyben is ott lehet az ötkarikás játékokon.

Alapesetben a nőknél az első hat, a férfiaknál pedig az első kilenc hely ér kvótát Dohában, de ezek a számok változhatnak. 

Az olimpiai csapatversenyen a hat földrész legjobbja (az idei világbajnokságon nyújtott teljesítmény alapján, feltéve, hogy 3, 2 vagy 1 játékosa korábban már kvótát szerzett), a rendező ország, valamint az egyesekben legtöbb játékost adó kilenc nemzet vehet részt. Amennyiben kilencnél több nemzet felel meg a kvalifikációs szabályoknak, akkor a csapat-vb-n kialakult rangsor dönt. Dortmundban a magyar nők a 11., a férfiak pedig a 17. helyet szerezték meg

megosztom