Atlétika

A meghurcolt futónő kvalifkálta magát az olimpiára

A 800 méteres női síkfutás 2009-es világbajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya ott lesz a londoni olimpián, miután pénteken egy pretoriai versenyen "A" szintet futott.

A férfia külseje miatt egy időre versenyzői engedélyétől is megfosztott Caster Semenya pénteken A szintet futott 800-on.

Semenya 2009-ben Berlinben lett világbajnok, de azt követően sokáig nem versenyezhetett, mivel férfias külseje miatt a nemzetközi szövetség nemvizsgálatra kötelezte. Végül 2010. július 6-án  visszakapta versenyzői engedélyét. A tavalyi tegui világbajnokságon ezüstérmet nyert.

A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség szabályainak értelmében sportolóiknak kétszer kell megfutniuk az ötkarikás induláshoz szükséges szintidőt, egy hazai és egy nemzetközi viadalon. Utóbbit Semenya már tavaly Teguban teljesítette, majd pénteken Pretoriában 1:59.60 mp-es eredményével kvalifikálta magát Londonba.

"Nagy súly került le a vállamról. Csak saját magammal versenyeztem, és ez rendben volt, nagyon élvezem, hogy elértem a szükséges időt" - nyilakozta a 21 éves futónő.