NHL

Lenullázták a Kacsák a Detroitot

  • Molnár Dávid

Folytatódtak a rájátszásért folyó küzdelmek az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) szerdai játéknapján. Nyert a Winnipeg és az Anaheim, fontos pontot hullajtott el a Buffalo.

Remény a reménytelenségben

Az Anaheim Ducks játékosai tisztában vannak vele, hogy mennyire kevés az esélyük a rájátszásra, de ez nem riasztja őket vissza attól, hogy győzzenek, ezzel talán rontva is a drafthelyezésüket. A Ducks az elmúlt időszakban 2-5-1-es mutatóval rukkolt elő, ami sokat rontott az esélyeiken, és amikor a Detroit Red Wings érkezett hozzájuk, nem sokan gondolták volna, hogy pont ellenük fognak feltámadni a Kacsák. Pedig így történt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Detroittól rengetegen hiányoztak sérülések miatt, de ennek ellenére is jelentős erőt képviselnek a nyugati konferenciában. A Ducks azonban a veteránok és a fiatalok kellemes mixével, valamint Jonas Hiller shutoutjával könnyedén léptek túl a Vörös Szárnyakon.

Jonas Hiller

Teemu Selanne karrierje 660. találatát jegyezte a mérkőzésen, míg az újonc Kyle Palmieri duplázni tudott, mellettük még Bobby Ryan is betalált. Megvolt a Ducksnak is a maga sérültje Corey Perry személyében, aki a regnáló gólkirály és a tavalyi alapszakasz MVP birtokosa, de idén valószínűleg nem fogja megismételni a tavalyi szenzációt.

„Mindössze annyit tehetünk, hogy nyerünk, amennyiszer csak tudunk. Gondoskodnunk kell a saját dolgainkról, és közben reménykedünk abban, hogy ez elég is lesz” – nyilatkozta Hiller, akinek ez volt zsinórban a 30. meccse kezdőként, és pályafutása tizenötödik shutoutja.

Tizenegy meccsel a vége előtt így is hét pont választja el a rájátszástól a kaliforniaiakat, és tucatnyi kedvező eredményre lenne szüksége a saját győzelmeik mellett a Kacsáknak, hogy csodával határos módon bejussanak.

Tumultus nyugaton

Rendkívül nagy tétje volt a Buffalo és a Colorado összecsapásának szerdán, hisz mindkét gárda a rájátszásért küzd, ilyenkor pedig minden egyes pont aranyat ér. Végül mégis a hazai Sabres lehetett csalódottabb, hiszen be kellett érnie csupán a szétlövéses vereségekért járó egy ponttal.

Pedig a Buffalo fiataljai háromszor is előnyhöz juttatták a csapatukat – Marcus Foligno kétszer is betalált, valamint Alexander Sulzer is megszerezte első gólját a szezonban. Tehetséges fiatalokból azonban a túloldalt sem volt hiány, Gabriel Landeskog, az idei év újoncának várományosa már idénybeli húszadik találatát jegyezte, és emellett gólpasszt is jegyzett az utolsó Avalanche gólnál, mely két másodperccel a rendes játékidő vége előtt született. Ennyi választotta el a Buffalót a győzelemtől.

Az egyenlítő találat után érthető módon mentálisan összeestek a Sabres fiataljai, ami kihatott a veteránokra is, mely legfőképp a szétlövéseknél volt megfigyelhető, amikor is mind a három Sabres játékos kihagyta a lehetőségét. Így az Avalanche tett szert a fontos két pontra, mellyel így lépéselőnybe került a szorosan mögötte kullogó San Jose, Calgary és Los Angeles trióval szemben.

A játéknap további mérkőzései

Szintén szétlövésekkel kerekedett felül ellenfelén a Montreal Canadiens a kanadai rangadón. David Desharnais a rendes játékidőben, majd a rávezetések során is betalált, és ezzel alaposan borsot törtek az Ottawa Senators orra alá. A kanadai fővárosi egyletnek nem megy idén a csoportriválisuk ellen, 1-3-0 az eddigi Montreal elleni mutatójuk.

Örültek a Winnipeg Jets játékosai hogy végre hazatértek, és rögtön egy győzelemmel tértek vissza a playoff diskurzusba. Nem is akármilyen skalpot gyűjtöttek be, hiszen a Dallas Stars látogatott hozzájuk, akik ezt megelőzően az utóbbi tíz mérkőzésükből kilenc alkalommal nyertek, a Jets harapós játékával azonban nem tudtak mit kezdeni.

A Phoenix csupán másodszor nyert a hónapban, pont a nyugati éllovasok közé tartozó Vancouver otthonában. A Prérifarkasoktól Antoine Vermette két asszisztot is kiszórt, valamint a szétlövések során ő lőtte a győztes gólt.

Az Edmonton Oilers könnyedén hozta a nyugati alsóházi rangadót a Columbus ellen. Devan Dubnyk 22 védést bemutatva ért el shutoutot, míg a gólokat az Oilers fiataljai szállították, nevezetesen Ryan Nugent-Hopkins, Taylor Hall és Linus Omark.

NHL
153. játéknap
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 3-2 szétlövésekkel
Buffalo Sabres - Colorado Avalanche 4-5 szétlövésekkel
Winnipeg Jets - Dallas Stars 5-2
Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 4-0
Vancouver Canucks - Phoenix Coyotes 4-5 szétlövésekkel
Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets 3-0