NHL

Tovább menetel a Pittsburgh - videó

  • Molnár Dávid

Hazai dominanciát hozott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 148. játéknapja, ugyanis mind a négy megrendezett találkozón az otthoni együttes nyert. A Pittsburgh már zsinórban nyolcadik győzelmét aratta, míg a New York Rangers Chicagóban szenvedte el harmadik vereségét a héten.

Megállíthatatlan Pingvinek

Igazi kapuscsatát hozott a Pittsburgh és a Florida összecsapása a Pingvinek otthonában, bár az előjelek teljesen mást ígértek. Jevgenyij Malkinék elképesztő formával várták a mérkőzést, előző hét meccsükből mindig két ponttal távoztak, míg a Panthers folytatta a szezon második felében oly jellemző hullámzó teljesítményét, mely alatt egyik héten csak nyer a csapat, míg a következőben csak veszít. A Panthers pechjére úgy tűnik, hogy pont az utóbbi eshetőség közben kellett találkozniuk a Pingvinekkel.

Jevgenyij Malkin találata a rávezetéseknél

Jose Theodore azonban mindent megtett annak érdekében, hogy ezúttal legalább egy pontot kicsikarjanak a Párducok idegenben, hiszen a csoportban egyre többen zárkóztak fel rájuk az elmúlt mérkőzések bukdácsolásait követően. A francia-kanadai kapus sokáig úgy tűnt, hogy rendes játékidőben is győzelemre vezetheti a vendégeket, azonban Steve Sullivan a harmadik játékrész elején kiegyenlítette a találkozót.

Theodore-nak még a szétlövéseknél adódott újabb lehetősége, hogy segítségével a csapata elorrozhassa a második pontot is a Pingvinek hazájából, de Malkin kiszámíthatatlansága megbabonázta őt is.

„Jó néhány trükk van a tarsolyában. Mielőtt a kapum elé ért volna lelassított, és azt hittem, hogy majd kötényt akar lőni. Próbáltam a bottal kiszúrni, de ekkor már meg is vert engem a lepkés oldalamon” – idézte fel a sorsdöntő pillanatot Theodore. Malkin újabb szétlövésben esett találata már a nyolcadik volt az idén az orosz fenomén számára tizenegy próbálkozásból.

A túloldalt Marc-André Fleury a 36. győzelmét aratta az idényben, amivel fellépett az első helyre, eggyel megelőzve a Nashville-ben játszó Pekka Rinnét. Ő is nagy részese annak, hogy a Penguins már sorozatban nyolc győzelemnél jár, és a New York Rangers váratlan vereségi szériájának köszönhetően a csoportgyőzelem is karnyújtásnyira van már csak tőlük.

Elfáradt a Rangers?

Bár a csapatok tisztában vannak vele a szezon kezdetén, hogy egyikük sem fogja veretlenül zárni az alapszakaszt, az eddigiek tükrében mégis meglepetésként hat a New York Rangers mostanság nyújtott teljesítménye. A Parkőrök Chicagóba látogattak, hogy megszakítsák első kétmeccses vereségsorozatukat december óta, de ehelyett eggyel megnőtt ez a negatív szériájuk.

Pedig a lövésekben mutatott fölény meghozta a gyümölcsét a harmadik harmad első felében, amikor is Brandon Prust találatával 2-1-re visszaszerezték a vezetést a vendégek. Bő hat perc múlva azonban a Chicago gyors két góllal megfogta a Parkőröket, akik végül lehozták a kapust, de gólt nem tudtak lőni az extra emberrel, ellenben Patrick Kane kipécézte az üresen tátongó kaput.

Hogy mégis akadjon némi izgalom a mérkőzés utolsó másodperceire, arról Brad Richards gondoskodott, aki Kane találata után nyolc másodperccel csökkentette ismét egygólosra a hazaiak előnyét, de Ray Emery a hátralévő időben már résen volt, a védelemmel együtt.

Ez volt a két csapat második találkozója az idényben, és az előző is Blackhawks sikerrel végződött, pont a Chicago idei legrosszabb, kilenc vereséget számláló vereségsorozata után. A New York Rangers viszont nem tudott hasonló előzményekkel a háta mögött a hazaiak fölé nőni, és immáron már zsinórban három vereségnél járnak, valamint utóbbi öt mérkőzésükből négyet elvesztettek John Tortorella fiai.

A játéknap további mérkőzései

A Detroit megmaradt sztárjai bebizonyították, hogy a Red Wingst így sem lehet fél vállról venni. A playoffért küzdő Los Angeles Kings bánta ezt az erődemonstrációt a leginkább. Henrik Zetterberg kétszer is betalált a vendégek hálójába, és emellett kiosztott Valtteri Filppulának egy gólpasszt is, mellyel kiegyenlítettek, majd végül Darren Helm döntötte el a mérkőzést alig több mint egy perccel a vége előtt.

Nem megy a Winnipegnek Nyugat-Kanadában, a Jets a Vancouver után ezúttal a Calgary Flames otthonában szenvedett vereséget. Igaz nem a csatárokon múlott, hanem Miikka Kiprusoffon, a Flames hálóőrén, valamint a Jets botrányos emberhátrányos kivédekezésén. A finn kapus 42 védéssel örvendeztette meg a hazaiakat, míg emberelőnyből mind a háromszor betaláltak az albertaiak.

NHL
148. játéknap
Pittsburgh Penguins - Florida Panthers 2-1 szétlövésekkel
Detroit Red Wings - Los Angeles Kings 4-3
Chicago Blackhawks - New York Rangers 4-3
Calgary Flames - Winnipeg Jets 5-3