Biatlon-vb

Martin Fourcade nyerte meg a bukások versenyét

  • VNA

A francia Martin Fourcade győzött a ruhpoldingi biatlon-világbajnokságon a férfiak 10 kilométeres sprintszámában.

Szombaton ismét szikrázó napsütés és nagy meleg fogadta a biatlon világbajnokság mezőnyét, amelyre a sprint versenyek vártak Ruhpoldingban. A 12-13 fok körüli nappali hőmérséklet miatt már napok óta a pálya állapota volt a legfőbb kérdés. Az olvadó hó miatt egyöntetű volt a vélemény, hogy a 3,3 km-es kör állapota verseny közben folyamatosan romlani fog, így nem volt meglepetés, hogy az esélyes nemzetek a legjobb formában lévő versenyzőiket az indulók első csoportjába nevezték. A két nagy favorit, a norvég Emil Hegle Svendsen és az összetett Világkupát vezető francia Martin Fourcade is elég hamar elindult a 10 km-es távra, melynek során két lövészet (egy álló és egy fekvő) várt a mezőnyre. A lőtéren szemből érkező napsütés és oldal irányból fújó szél nehezítette a dolgukat, így mindketten kétszer rontottak. Mivel az idei évben két büntetőkörrel még nem lehetett Világkupa versenyt nyerni, így ekkor már sokan meglepetést szimatoltak.

A francia Martin Fourcade nyerte a ruhpoldingi sílövő-világbajnoksás 10 km-es férfi sprintversenyét

Mivel viszont a Svendsenék mögött indulók is sokat hibáztak (vagy aki nem rontott a lőtéren, az a mély hóban nem haladt elég gyorsan a síléceken), így végül a tavalyi vb-ezüstérmes Martin Fourcade-é lett az aranyérem. Az ezüstöt a norvégok kétszeres olimpiai bajnoka, Emil Hegle Svendsen szerezte meg, a bronzérem pedig a mezőny közepén rajtolók közül egyedüliként jó eredményt produkáló (mind a 10 korongot eltaláló) svéd Carl Johan Bergman nyakába került.

A tavalyi ruhpoldingi Világkupa versenyen a pálya egyik legnehezebb részén rendkívül sok bukás volt, amely idén a világbajnokságon is megismétlődött. A rendezők ugyan idénre átépítették a még a férfiak által is nehéznek ítélt kanyart, de a mély hó és a kanyar jegesedése miatt ezúttal is sokan buktak a stadion előtti lejtőn. Ezúttal nem csak a mezőny hátsó részében induló (már tényleg nagyon leromló és jeges pályán síelő) versenyzők buktak, de a legjobbak közül például az orosz Jevgenyij Usztyugov és a francia Jean Guillaume Beatrix is elesett azon a részen, ahol egy éles kanyarban 60 km/h körüli sebességgel zúg le a mezőny a hegyről.

Eurosport logo

A 138 főt számláló monstre mezőnyben három magyar biatlonos is szerepelt, közülük a fiatal, mindössze 21 esztendős Szabó Milán lett a legjobb, aki  a győztestől 5:32.2 perccel lemaradva, négy lövőhibával a 107. helyen zárt. Gombos Károly a 117. (6:11.1 perc/5 lövőhiba), míg Muskatal István a 132. helyen végzett (9:14.5/5). A magyar versenyzők eredménye a 2014-es téli olimpiai kvalifikáció miatt volt fontos, hiszen ezzel az eredménnyel a mieinkhez hasonló lehetőségekkel rendelkező országok közül többet is sikerült megelőzni a nemzetek pontversenyében. Vasárnap kora délután a férfiak üldözéses versenye következik Ruhpoldigban (Eurosport - 13.15 ÉLŐ), ahol a szombati sprint verseny legjobb hatvan induló vehet csak részt.

Biatlon-világbajnokság  Ruhpolding (GER)
Férfi 10 km sprint
1. Martin Fourcade (Franciaország) 24:18.6 perc/2 lövőhiba
2. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 15.1 mp hátrány/2
3. Carl Johan Bergman (Svédország) 17.7 mp h./0
...107. Szabó Milán 5:32.2 p h./4
...117. Gombos Károly 6:11.1/5
...132. Muskatal István 9:14.5/5