NHL

A Boston törte meg a keleti csapatok átkát - videó

  • Molnár Dávid

Három találkozóval kecsegtetett az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 132. játéknapja. A Boston St. Louisban diadalmaskodott, ezzel megszakítva a Blues két nagy sorozatát is: a Zenészek eddig mindig szereztek legalább egy pontot keleti csapatok ellen, illetve hazai pályán sem maradtak pont nélkül már 21 mérkőzés óta, de a Bocsok 4-2-es győzelmükkel mindkét sorozatnak véget vetettek.

Mint a régi szép időkben

A Boston Bruins nem a legjobb formában érkezett a St. Louis Blues otthonába, míg a Zenészek az eheti NHL-es erőrangsorunk élén végeztek, köszönhetően az elmúlt hetek kimagasló eredményeinek. Minden a Bocsok ellen szólt, de Tim Thomasék mégis összekapták magukat, ezzel erőt demonstrálva, hogy még egy hullámvölgy közepén sem szabad őket leírni.

Johnny Boychuk melegít

Pedig a találkozó akképpen kezdődött, ami azt sugallta, hogy a Boston az előző mérkőzések sorsára jut. A Bocsok kapusa, Thomas 2-0-s Bruins vezetést követően alig öt perc alatt kétszer is kapitulált, mellyel a hazaiak gyorsan kiegyenlítettek még az első harmad derekán, ezt követően azonban megemberelte magát a tavalyi rájátszás legértékesebb játékosa, aki végül 30 védéssel zárta az összecsapást.

Chris Kelly még az első játékrész vége előtt visszaszerezte a vezetést a Bocsoknak, majd a záró periódus közepén Brad Marchand eggyel megtoldotta a találkozón elért góljainak számát, aki így négy ponttal zárta a meccset, és kialakította a későbbi végeredményt. Bár a St. Louis 32-19-re hozta a lövési mutatót, ez nem jelentett vigaszt a meccs lefújását követően a Bluesnak, mivel így megszakadt a franchise rekordnak számító, 21 meccs óta tartó pontszerző szériájuk hazai pályán, illetve először maradtak alul egy keleti csapattal szemben rendes játékidőben.

A Bruins reménykedhet benne, hogy ez a győzelem lendületet ad számukra a szezon hátralévő részére, hiszen utóbbi tizenhét mérkőzésükön csupán 8-9-1-re futotta a novemberben és decemberben legyőzhetetlennek tűnő Zdeno Charáéktól.

Kanada fővárosa diadalmaskodott

A Washington Capitals a kanadai főváros, az Ottawa Senators hokicsapatához utazott a szerdai játéknapon, így igazi fővárosi hangulat kerekedett a meccsre. Igaz az esélyek nem a Capitalsnek kedveztek, hiszen az amúgy is sok sérült mellett már Alexander Ovecskinre sem számíthatott Dale Hunter, a Capitals trénere – bár az igazat megvallva közelmúltbeli teljesítményével nem is adott sokat hozzá a Washington játékához.

Ezzel szemben az Ottawa szárnyalásba kezdett az utóbbi bő egy hétben, és ennek a menetelésnek a Washington sem tudott megálljt parancsolni. Erik Karlsson, az ottawaiak fiatal svéd hátvédje folytatta elképesztő formáját, és Milan Michalekkel együtt három-három ponttal járultak hozzá a Capitals 5-2-es kiütéséhez. Karlsson új csapatcsúcsot állított fel, idáig senki sem ért el 47 asszisztot védőként a Senators színeiben, de pontok terén sincs lemaradva a csúcsdöntéstől, már csak három választja el őt Norm Maciver 1993-ban felállított 63 pontos rekordjától.

A Senators ezzel megerősítette hetedik pozícióját a keleti főcsoportban, míg a Washington előtt egyre komolyabb a fenyegetettség, hogy idén lemaradnak a rájátszásról.

Egy lőtt góllal továbbra sem megy

A Los Angeles Kings gólínsége tovább tart, és ezzel együtt a csapat vesszőfutása is. A Királyoktól ezúttal is csupán egy lőtt gólra tellett, míg a hazai jégen játszó Colorado néggyel szórta meg Jonathan Quick hálóját.

A Kings legújabb veresége a lehető legrosszabb ellenféllel szemben következett be, hiszen az Avalanche így kettő pontra megközelítette a jelenleg nyugati nyolcadik helyen tanyázó Los Angeles-ieket. Továbbá a Colorado történetében először zárta veretlenül a Kings elleni alapszakasz mérkőzéseket, a mai meccsen duplázó Paul Stastny és társai 4-0-s összesítéssel léptek túl a Királyokon.

NHL
132. játéknap
Ottawa Senators - Washington Capitals 5-2
St. Louis Blues - Boston Bruins 2-4
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 4-1