NHL

Malkin volt a Pittsburgh nyerőembere - videó

A Pittsburgh Penguins a két gólt szerző Jevgenyij Malkin vezérletével 4-1-re nyert a New York Rangers vendégeként az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) csütörtöki játéknapján. A nap a 4-1-es eredményekről szólt, a Penguins mellett a Toronto, a Boston, a New York Islanders, a Winnipeg és az Ottawa Senators is ilyen arányban múlta felül ellenfelét.

Jevgenyij Malkin küldetése

Joggal panaszkodhatnának a Pittsburgh drukkerek, hiszen az a sérüléshullám, mely két éve jellemze a Pingvineket, minden szurkoló idegeit megtépázná. Sidney Crosby mellett Jordan Staalt is hosszabb ideig kell nélkülözniük, azonban egyelőre Jevgenyij Malkin mindent megtesz azért, hogy feledtesse a szimpatizánsokkal a hiányukat.

Az orosz zseni a Tampa Baynek lőtt mesterhármasa után pár nappal újabb két góllal vette ki a részét a keleti első Rangers skalpolásából. A harmadik harmadot 1-1-es döntetlennel kezdték meg a csapatok, azonban Richard Park szezonbeli negyedik találata ismét előnyhöz juttatta a Pingvineket, majd jött Malkin, aki tőrt döfött a hazai szurkolók, és a Rangers játékosok szívébe két góljával.

A Pittsburgh 6 vesztes meccs után immáron 4 mérkőzés óta tartó veretlenségnek örvend, Malkin a széria alatt 7 góllal járult hozzá a sikerekhez. Ugyanakkor a négy győzelem közül ez volt a legfontosabb, és ezzel a pontlista élén található játékos is tisztában van:

Jevgenyij Malkin gólöröme a Rangers ellen - fotó: Getty Images


"Mindig nehéz a Rangers ellen játszani. Nehéz, mert nagyszerű csapatuk van, és jelenleg ők a legjobbak a ligában" - méltatta ellenfelét egyra javuló angol tudásával Malkin.

Még ha a legjobb is a Rangers, mostanában azért döcög a szekér Henrik Lundqvistéknak, akik 5 mérkőzés óta nem nyertek kétszer egymás után - de nem is kaptak ki. Szombaton a Boston Bruins otthonába látogatnak, ahol valódi kihívás elé néznek, ha tartani akarják másfél hónapos sorozatukat, mely során egyszer sem vesztettek két meccset zsinórban.

4 éves átkot tört meg az Islanders

A New York Islanders fiataljai 2007 április 7-én hagyták el a Philadelphia Flyers otthonát két ponttal a zsebben. Most bő négy és fél évvel később, zsinórban 13 vesztes mérkőzést követően sikerült megismételniük ezt a hőstettet John Tavareséknek.

Jevgenyij Nabokov újabb meggyőző teljesítménnyel segítette ki társait, a washingtoni shutout után most csupán egy gólt engedett be, és emellett 40 védéssel tartotta a lelket a fiatalokban, akik gólokkal - Josh Bailey például emberhátrányos találattal - hálálták meg munkásságát.

A Philadelphia az utóbbi években dominálta a kisebbik New York-i együttest, hiszen az elmúlt 24 találkozóból 23-at a Flyers nyert. Az Islanders egyra javuló játékára azonban nekik sem volt ma ellenszerük.


A Detroit idegenben is kezdi elkapni a fonalat

A Red Wings kezd rátalálni a győzelem ösvényére hazai jegétől távol is. A dallasi siker után ezúttal a Phoenix Coyotest sikerült felülmúlniuk szétlövésekkel, és ezzel az újabb sikerel, mely már zsinórban az ötödik volt a Red Wings számára, átvették a liga első helyét a Rangerstől, 63 ponttal.

Mike Smith 33 védést mutatott be, de a szétlövésekben megint nem kedvezett neki Fortuna. Todd Bertuzzi jégtáncos ügyességgel rámolta be a döntő gólt neki a rávezetések harmadik körében.


A játéknap többi mérkőzése

A New Jersey két héten belül másodszor szenvedett el nagyarányú vereséget a címvédő Boston Bruinstól, pedig játékban ismét méltó ellenfélnek bizonyultak Martin Brodeurék. Azonban a Bruins ismét megmutatta, hogy miért ők a legfélelmetesebb ellenfelek a záró játékrészben, amikor is 4 gólt rámoltak be a New Jersey legendás hálóőrének kapujába.

Pekka Rinne 38 védéssel lehúzta a rolót, Martin Erat, Shea Weber és Mike Fisher góljával pedig 3-0-ra nyert a Nashville Predators a Columbus elleni csoportrangadón. A finn kapusnak ez volt a negyedik shutoutja az idén, csak a záró játékrészben 18 lövést hárított, és nagy szerepe van abban, hogy a Predators csupán 20 gólt kapott az elmúlt 11 mérkőzésen.

Phil Kessel és Joffrey Lupul ezúttal külön sorban játszottak a Toronto színeiben, először a szezon során, de úgy tűnik, hogy Ron Wilson edző húzása bejött: Lupul 3 assziszttal, Kessel góllal reagált adöntésre. A Minnesota Wild szenvedte meg ezt a ponttermést igazán, a Vadak pedig folytatják mélyrepülésüket, december 17 óta 2-10-3 a mérlegük, akkor még a liga élén tanyáztak.

Jaroslav Halak eggyel bővítette a Blues idei shutoutjainak (9) számát az Oilers ellen aratott 1-0-s győzelmet követően. A Zenészek franchise-rekordot érő szériának örvendenek, sorozatban 14 mérkőzésen szereztek pontot hazai pályán, és januárban eddig 7-0-1-es mutatóval büszkélkedhetnek.

Két vergődő csapat találkozott Winnipegben, és a kanadai gárdának sikerült javítani a teljesítményén 4-1-es győzelmével a Buffalo ellen. A Sabres már 11 mérkőzés óta nyeretlen idegenben, és egyre távolabb kerülnek a playoffot érő 8. helyezéstől a keleti főcsoportban.

Míg a Sabres küszködik idegenben, addig az Ottawa fiataljai folytatják erős teljesítményüket, Colin Greening két góljával a San Jose Sharks otthonából sikerült megszerezniük a két pontot. Craig Anderson az elmúlt öt idegenbeli mérkőzését megnyerte, az Ottawa pedig 12-2-2-es mutatóval büszkélkedhet, mióta a Phoenixtől megszerezték a meg nem értett zsenit, Kyle Turrist.

Gólszegény találkozót hozott a Calgary és a Los Angeles összecsapása, de a Flamesnek sikerült visszavágni a szombati 1-4-ért, igaz csak szétlövésekkel sikerült nyerniük 2-1-re.

NHL
103. játéknap
New Jersey Devils - Boston Bruins 1-4
Philadelphia Flyers - New York Islanders 1-4
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 1-4
Columbus Blue Jackets - Nashville Predators 0-3
Toronto Maple Leafs - Minnesota Wild 4-1
St. Louis Blues - Edmonton Oilers 1-0
Winnipeg Jets - Buffalo Sabres 4-1
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings 2-3 szétlövésekkel
San Jose Sharks - Ottawa Senators 1-4
Los Angeles Kings - Calgary Flames 1-2 szétlövésekkel