NHL

A Detroit zsinórban tizennegyedszer nyert otthon

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 98. játéknapja újabb tizenegy mérkőzéssel kedveskedett a jégkorong szerelmeseinek. A Detroit beállította az 1965-ös Red Wings sorozatát, 14 meccs óta veretlenek otthon, a New York Rangers pedig a Torontót nullázta le idegenben. Nyert a Carolina és az Islanders is, ezzel pedig a Tampa Bay vált az új keleti utolsóvá.

A múlt nyomában

Egy 47 éves csúcsot sikerült beállítani a 2012-es Detroit Red Wings tagjainak, miután hosszabbításban nyertek 3-2-re a csoportrivális Chicago Blackhawks ellen. Ez volt a csapat sorozatban tizennegyedik győzelme hazai pályán, mely teljesítményt utoljára az 1965-ös Red Wings tudott véghezvinni. „Még ha egy szoros verseny közepében is találjuk magunkat, ez egy olyan dolog, amire büszkék lehetünk. Ez a franchise az 1960-as évek óta nem volt képes hasonlóra, szóval sok mindent elmond rólunk, hogy nekünk mégis sikerült ez” – értékelte a csapat csúcsbeállítását Nicklas Lidström, a Red Wings legendás svéd csapatkapitánya.

A Detroit kedd hajnalban döntheti meg a rekordot, amikor is a Buffalót fogadják Lidströmék. Azonban a Blackhawks elleni siker nem volt egyszerű. Bár az első harmad után már 2-0-ra is vezettek a hazaiak, a Chicago Andrew Shaw, illetve Jonathan Toews találatával kiegyenlített – a Blackhawks csapatkapitánya a rendes játékidő utolsó percében talált be, miután lehozták a kapust az extra támadóért.

Már úgy tűnt, hogy egészen a szétlövésekig mennek a csapatok, ekkor azonban Bertuzzi immáron másodszor a meccsen, ismét betalált, és megnyerte vele a mérkőzést.
Nullázás idegenben


Úgy tűnik, hogy gyorsan tanulnak a hibáikból a New York Rangers játékosai. A Winter Classicot megelőzően 4-1-re kaptak ki a Washingtontól, hogy utána a Floridát hasonló eredménnyel győzzék le, és a recept a csütörtöki Ottawa ellen elszenvedett 0-3-as vereséget követően sem volt más.
Torontóba látogatott az NHL legjobb csapata, és ismét egy 3-0-s eredményben lett részük, de ezúttal a 2 pontot az ő számlájukra írhatták a meccs lefújását követően. A Winter Classic hőse, Mike Rupp szezonbeli 4. találata bizonyult a győztes gólnak, de Brian Boyle és Derek Stepan is betalált a vendégek részéről, míg a Henrik Lundqvistot helyettesítő Martin Biron mind a 20 feléje irányuló lövést hárítani tudta.

Irigylésre méltó helyzetben van a Rangers, hiszen nem elég, hogy vezetik a ligát 42 meccsen szerzett 60 pontjukkal, de kapusgondokkal sem küszködnek. Lundqvistot nem kell bemutatni senkinek, de a távollétében Martin Biron miatt sem panaszkodhatnak a Rangers drukkerek, hiszen 11 alkalomból 9 mérkőzést nyert meg, mindezt 92.7%-os védési hatékonysággal, és 1.88-as kapott gólátlaggal.„Nem is nevezhetem őt cserekapusnak. Nagyon jól játszott. Eddig a csapat számára tökéletes erősítésnek bizonyult, mert tisztában van a szerepével. Tudja, hogy Hank (Henrik Lundqvist) a mi elsőszámú emberünk” – értékelte kapusait John Tortorella, a Rangers vezetőedzője.

A játéknap további mérkőzései

A New Jersey Devils is egyre jobb formának örvend, annak ellenére, hogy a sérülések őket sem kerülik el. Két harmadik harmadban esett találattal sikerült megfordítaniuk a mérkőzést a Winnipeg ellen, ezzel pedig az utóbbi 5 mérkőzésükből négyszer is győztesen kerültek ki. A két csapat egyébként kedden találkozik ismét, ezúttal Newarkban.

Meglepetésre nyert a Carolina a címvédő Boston Bruins ellen 4-2-re. Cam Ward 33 védéssel járult hozzá a nem akármilyen skalphoz, míg a gólokat négy különböző játékos szolgáltatta a hazaiak számára.

A New York Islanders fiataljai is kezdenek képességeikhez méltóan teljesíteni. Michael Grabner 2 gólt, Matt Moulson gólt és gólpasszt, John Tavares pedig 2 gólpasszt jegyzett a Buffalo elleni 4-2-es győzelem során. A Canes és az Islanders győzelmeivel a Tampa Bay csúszott le a keleti főcsoport aljára.

Az Ottawa 2012-ben egyelőre megállíthatatlannak tűnik, eddig egyedül a Philadelphia volt képes pontot rabolni tőlük az újévben. Ezúttal a csoportrivális, és idén gyengélkedő Montrealhoz látogattak Spezzáék, és egy négygólos harmadik harmadnak köszönhetően 2-2-vel indulhattak neki a hosszabbításnak. Végül szétlövésekre került sor, ahol csak Daniel Alfredssonnak sikerült betalálnia, megszerezve mind a két pontot a Montreal otthonából a kanadai főváros hokicsapatának.
Curtis Sanford mindent megtett a Columbus kapujában, hogy versenyben tartsa a Kékkabátosokat, azonban a társai képtelenek voltak gólokkal meghálálni 31 védéses teljesítményét. Rick Nash tudott csak betalálni a hazaiak részéről, így Ryan Clowe és Patrick Marleau gólja elegendőnek bizonyult a Sharks sikeréhez.

Ilja Brizsgalov Lehtonenhez hasonlóan keresi továbbra is azt az énjét, amivel kiérdemelte busás fizetését a nyáron. A lassan cserekapus státuszba száműzött orosz kapus ismét egy olyan teljesítményt nyújtott, amivel nem lopta be magát a Flyers-drukkerek szívébe – 24 lövésből 21-et hárított csak, holott társai minden lehető szögből megpróbáltak túljárni az ellenfél kapusának, Pekka Rinnének az eszén. Azonban csak két gólra futotta tőlük, de az egyenlítés reményében lehozták Brizsgalovot a meccs végén, amit viszont a hazaiaknak sikerült kihasználniuk Mike Fisher révén, aki üreskapus találatával kialakította a 4-2-es végeredményt.

49 lövésig jutott a St. Louis a Minnesota ellen, azonban így is csak a szétlövések döntöttek a két pont sorsáról. Az első három körben csak az All-Star védő, Kevin Shattenkirk talált be, ezzel kivívva a győzelmet a Bluesnak, amivel ismét a csoport élére ugrott Ken Hitchcock csapata.
A Los Angeles is folytatja reneszánszát új vezetőedzőjének, Darryl Sutter irányítása alatt. A Kings a Calgary Flames otthonából hozta el a két pontot, miután négy gólt is sikerült lőniük, annak ellenére, hogy a kanadaiak túllőtték őket, azonban Jonathan Quick év eleji formájához hűen védett a vendégek kapujában.
 

NHL
98. játéknap
Detroit Red Wings – Chicago Blackhawks 3-2 h.u.
Winnipeg Jets – New Jersey Devils 1-2
Dallas Stars – Colorado Avalanche 1-2
Carolina Hurricanes – Boston Bruins 4-2
Toronto Maple Leafs – New York Rangers 0-3
New York Islanders – Buffalo Sabres 4-2
Montreal Canadiens – Ottawa Senators 2-3 szétlövésekkel
Columbus Blue Jackets – San Jose Sharks 1-2
Nashville Predators – Philadelphia Flyers 4-2
St. Louis Blues – Minnesota Wild 3-2 szétlövésekkel
Calgary Flames – Los Angeles Kings 1-4