Olimpia 2012

Fontos, hogy minél több csapatsportágban ott legyünk - Schmitt Pál

  • MTI

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint nagyon fontos, hogy minél több csapatsportágban legyenek ott a magyarok a londoni olimpián, mert csak így érhető el 150 fős sportolói létszám a jövő évi ötkarikás játékokon.

"Ha ugyanis nem sikerül elérni a 150 fős versenyzői létszámot, akkor a sportvezetők közül - beleértve az edzőket, a gyúrókat és a pszichológusokat is - lényegesen kevesebben utazhatnak ki a delegációval - mondta az államfő az MTI-nek csütörtökön a hivatalában. - Márpedig nagyon fontos, hogy az egyéni sportágakban, például öttusában, vagy kajak-kenuban induló olimpikonjaink edzői is ott legyenek a helyszínen, mert így tudják a leghatékonyabban segíteni versenyzőik szereplését" - magyarázta a köztársasági elnök, aki korábban két évtizeden át irányította a Magyar Olimpiai Bizottságot. Schmitt Pál hozzátette, ha például kijut az olimpiára a férfi kézilabda-válogatott, a csapattal öt kísérő is utazhat, de amennyiben csak három sportvezetőre van igény, a fennmaradó két hely "terhére" mondjuk több öttusaedző lehet ott Londonban.

Az atlantai olimpia előtt a magyar érmek számát pontosan megtippelő elnök most nem vállalkozott jóslásokra.

"Egyelőre még a kvalifikációkat sem látom átfogóan, ezért korai lenne az olimpiai érmekről beszélni" - mondta Schmitt Pál, majd hozzátette, maximálisan megérti utódját, Borkai Zsoltot, aki óvatosan fogalmaz a londoni magyar éremesélyeket illetően.

A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy az augusztus 20-ai események miatt sűrű lesz a jövő heti programja, de jövő pénteken mindenképpen időt szakít arra, hogy a helyszínen szurkoljon a szegedi világbajnokságon szereplő magyar kajakosoknak és kenusoknak.