Olimpia 2012

Giga McDonald’s épül Londonban

  • VNA

Az amerikai gyorsétterem lánc történetének legnagyobb üzletét nyitja meg a londoni olimpiára a McDonald’s – az ötlet több sportoló szerint nem hordoz jó üzenetet.

Nem lesz könnyű dolga a brit fővárosba érkező sportolóknak és szurkolóknak, akiket a valaha volt legnagyobb McDonald’s gyorsétterem csábít majd az olimpia ideje alatt. A 3000 négyzetméter alapterületű kétszintes épületben 1500 ülőhely lesz, amely az olimpiai faluba tervezett négyemeletes üzletközpont egyik legnagyobb üzlete lesz. A London Stratford negyedében felépülő giga McDonald’sban 470 alkalmazott dolgozik majd, ahol a játékok ideje alatt 50.000 Big Mac-et és 100.000 adag sült krumplit szolgálhatnak fel. Az előzetes becslések alapján az Olimpiai Parkban eladott 14 millió adag étel egyötödét az amerikai gyorsétterem lánc értékesítheti.

„Az Olimpiai Parkba tervezett üzletünk óránként háromszor akkora forgalmat bonyolíthat le, mint az eddigi legforgalmasabb brit üzletünk” – nyilatkozta Steve Eastbrook az olimpiai játékokat évek óta támogató amerikai cég szigetországi képviselője. Az olimpiai rendezés elnyerése óta a britek folyamatosan hangoztatják, hogy szeretnék az aktív életstílust és az egészséges étkezést reklámozni, az új étterem megnyitása ugyanakkor sokak szerint éppen ellentétes hatást vált ki. London viszont így is már a kilencedik olyan olimpia lesz, ahol a McDonald’s a játékok hivatalos étterme.

A cég és az olimpia kapcsolata még 1968-ban Grenoble-ban kezdődött, amikor a téli játékokon honvágytól szenvedő amerikai sportolóknak repülőgéppel szállítottak hamburgereket, majd 1976-tól kezdve már hivatalos szponzorként is szerepet vállal a mozgalomban. „A gyerekeknek és a fiataloknak a McDonald’s jelenléte rossz üzenetet hordoz. Ha azt szeretnénk, hogy tanuljanak és egészséges életmódot éljenek, akkor más megközelítést kell választanunk, különösen a sportesemények kapcsán” – kritizálta a londoni szervezőket Amir Khan, az athéni olimpia ökölvívó ezüstérmese. A jamaikai sprinter, Usain Bolt ugyanakkor köztudottan rajong a gyorsétterem lánc termékeiért és többek között a McNuggets menüt is gyorsasága egyik okának tartja. A gyorsétterem lánc nem lesz ugyan jelen minden olimpiai létesítményben, de a cég így is várhatóan óriási profittal zárhatja a londoni játékokat.