NHL

Ehrhoff 10 évre aláírt a Sabreshez

Ami a csatárok terén Brad Richards lesz magyar idő szerint péntek este hattól, az a védők terén Christian Ehrhoff lett volna, mint a legkeresettebb bekk a szabadügynök-piacról. Ehrhoff játékjogát már kétszer is továbbcserélték, előbb a Vancouver, majd a New York Islanders vált meg tőle, miután nem sikerült megegyezniük a feleknek, végül a Buffalónak adatott egy utolsó esély, hogy július 1. előtt nyélbe üssék az üzletet. A német ponterős védő végül elkötelezte magát a Sabreshez, 10 évre szóló szerződésbe egyezett bele, mely idő alatt 40 millió dollárt fog keresni, és egységesen évente 4 millió dollárral fogja terhelni a Buffalo fizetési sapkáját, ami egy hozzá hasonló játékosért több mint kedvező összeg.

Christian Ehrhoff a Vancouver Canucks hátvádje a Buffalo Sabres elleni Stanley-kupa döntőn.
Azonban a kontraktus úgynevezett frontloaded módon köttetett meg, ami azt jelenti, hogy az első pár évben nagyon sokat fog keresni - konkrétan jövőre 8 millió dollár üti a markát aláírási bónuszként, a következő évben pedig további 5 millió, tehát összesen 13 millió dollárt kap az első két évben anélkül, hogy jégre kellene lépnie - és a kezdeti évek után drasztikusan csökken majd a fizetése. Tavaly a New Jersey Devils ugyanilyen módon tartotta meg Ilja Kovalcsukot, amit a liga azután kivizsgált, és végül büntetést szabott ki a newarki Ördögökre. A büntetés most valószínűleg elmarad, viszont nagyon sokan rossz szemmel nézik az ilyen szerződések elszaporodását, és a következő kollektív szerződés (CBA) megalkotásában bizonyára mindent megtesznek a liga vezetői a hasonló típusú kontraktusok ellen.

Ehrhoff az idei alapszakaszban 50 pontig jutott, a kupadöntős Canucks rájátszása alatt 23 mérkőzés alatt két gólt lőtt, és 10 asszisztot szórt ki, viszont -13-ban végzett. A Buffalónál egy olyan védőegységhez csatlakozik, ahol olyan nevek találhatóak, mint a csere útján frissen szerzett Robyn Regehr, az óriási Tyler Myers, vagy a rájátszás első körének legtöbb pontját szerző Marc-Andre Gragnani, úgyhogy ki lehet jelenteni, hogy a Sabres hátsó alakulata jelentősen megerősödött az elmúlt napok folyamán.

A Buffalo még Ehrhoff aláiratása előtt viszont megvált Steve Montador játékjogától, aki szintén szabadügynökké vált volna július elsején, és a Chicagóba küldték a veterán bekket egy hetedik körös draftjogért. A Blackhawksnak most már kicsit nagyobb mozgástere lett a fizetési sapkájában Brian Campbell elküldését követően, ezért gyorsan megállapodtak Montadorral, aki 4 évet írt alá új csapatánál, évi 2.75 millió dolláros fizetésért. Egy harmadik védővel is sikerült megállapodni a nap folyamán, a Detroit a svéd Jonathan Ericssonnal hosszabbított 3 évet. A svéd bekk szolgálataiért évi 3.25 millió dollárt kap.

A csatárokról sem szabad elfeledkezni, a Carolina a szabadügynökeinek utolsó hiányzó láncszemével is sikerült megegyeznie, Jussi Jokinennel. A finn szélső tavaly 19 gólt lőtt, és 33 asszisztot szórt ki, annál a Hurricanesnél, amely csapat az utolsó meccseken maradt le a rájátszásról. Új kontraktusa értelmében további három évig marad Raleigh-ben, évi 3 millió dollárért.

Korlátozott szabadügynökök is új szerződésre találtak a csütörtöki napon. Legfontosabb talán a St. Louis Blues tinisztárja, T.J. Oshie marasztalása, aki 1 évvel hosszabbított, 2.35 millió dollárért. A csatár folyamatos sérülései miatt a Blues nem kockáztathatott meg egy hosszabb távú szerződést, azonban ha Oshie egészséges marad, és hozza az eddigi formáját, jövőre minden valószínűséggel nagy fizetésemelésben lesz része.

A Colorado Avalanche szintén egy korlátozott szabadügynökével alkudott meg. Ryan O'Byrne 64 meccset húzott le az Avalanche-nél idén, ez alatt mindössze 10 gólpasszra futotta tőle, de nem is a pontjai miatt szerették meg a vezetők, hanem a védekező harmadban nyújtott megbízható játéka miatt.
A csütörtöki napon még történt pár kivásárlás is: az edmontoni Sheldon Souray most már tényleg távozik a kanadai városból. Az elmúlt években a csapat nem egyszer waiverre rakta az egykor igen csak kelendő védőt, hogy egy másik csapat megszerezhesse fizetése feléért, de egyik klubot sem érdekelték a szolgálatai ilyen magas összeg mellett. Souray mellett a nashville-i J.P. Dumontot és a minnesotai Cam Barkert vásárolták még ki a szerződéseikből, akik így július elsejével szabad ügynökökké válnak, és akárki licitálhat majd értük.