NHL

Torres-gól és kapusparádé, 1-0-ra vezet a Vancouver

Csütörtök hajnalban megkezdődött a 2010/2011-es szezon Stanley-kupa döntője, ami a várakozásoknak megfelelő izgalmakat és csatát hozott a hazai Vancouver Canucks és a vendég Boston Bruins között. A nagydöntőkhöz hűen a dráma sem maradhatott el: Raffi Torres 19 másodperccel a vége előtt lőtte a találkozó egyetlen gólját, amivel a Vancouver lépéselőnyre tett szert a négy győzelemig tartó párharcban.

A Vancouver Canucks játékosa, Rafi Torres lő gólt a Boston Bruins csapatának kapujába a Stanley-kupa döntőjének első mérkőzésén.
Minden évben bebizonyosodni látszik, hogy a Stanley Kupához vezető út a leghátsó emberen múlik, a kapuson. Míg tavaly a Philadelphia Flyers ebből a sorból kilógott, addig idén a két hálóőr, a bostoni Tim Thomas és a vancouveri Roberto Luongo megdolgoztak a pénzükért, és formájukat átmentették a nagydöntő első mérkőzésére is. Thomas 33 lövést hárított, de ezúttal neki kellett búslakodnia, hiszen a túloldalt Luongo mind a 36 lövést semlegesítette, ami a kapuja felé tartott. Luongónak ez volt harmadik rájátszásbeli shutoutja karrierje során.

A vancouveri kapus tisztában volt vele, hogy nem hibázhat: „Ahogy alakultak a dolgok, azt hittem, hogy egész éjjel játszani fogunk. Izgalmas egy kezdete volt a párharcnak. Egy nagyon szoros meccs volt, mely könnyen végződhetett volna ellentétesen is akár. Mintha csak pénzfeldobás döntött volna.


Az igazi hős azonban a vancouveri gólszerző, Raffi Torres lett, aki 129 perc után vetett véget Thomas kapus gól nélküli sorozatának a rájátszásban. Torres sortársai, Ryan Kesler és Jannik Hansen elvégezték a munka nagy részét, ami után a veterán csatárnak csupán a kapu üresen tátongó felébe kellett bepasszolnia a korongot.

Egyéb pikantériája a gólnak, hogy Raffi Torres az egyetlen a Canucksból, akinek van már Stanley Kupa-döntős tapasztalata: 2006-ban még egy másik kanadai klubbal, az Edmonton Oilersszel nagydöntőzött. Most második kanadai együttesével ismét megpróbálhatja elhódítani minden NHL-es játékos álmát, és elmondható már, hogy egy igazán fontos góllal járult hozzá ehhez a szent küldetéshez.

Ryan Kesler, aki a támadóharmadban megszerezte a korongot a gól előtt, érthetően boldog volt: „Természetesen nagyon jó érzés 19 másodperccel a vége előtt gólt szerezni, de ezzel együtt már tovább is kell lépnünk, és a következő meccsre kell koncentrálnunk. Tudjuk jól, hogy a szombati még ennél is nehezebb mérkőzés lesz.

A párharc magyar idő szerint vasárnap hajnali 2-kor folytatódik.

NHL Stanley-kupa Döntő