Bajnokok Ligája

A Barca sikerével a spanyolok vezetnek a nemzetek rangsorában

  • MTI
megosztom

Az FC Barcelona szombati sikerével a spanyolok 13 diadallal immár egyedül vezetik a nemzetek rangsorát a legrangosabb európai kupasorozatban, azaz a Bajnokok Ligájában. Eddig az olaszokkal holtversenyben álltak az élen.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az angolok állnak 11 elsőséggel. Spanyolországból a Real Madrid kilenc, az FC Barcelona négy sikerrel büszkélkedhet. Az olaszok közül az AC Milan hét, az Internazionale három, a Juventus pedig két alkalommal bizonyult a legjobbnak. Anglia képviseletében az FC Liverpool öt, a Manchester United három, a Nottingham Forest két, míg az Aston Villa egy győzelmet szerzett.

A nemzetek rangsorában a negyedik helyen a németek a hollandokkal osztoznak hat-hat végső sikerrel. A Bayern München négyszer, a Hamburger SV és a Borussia Dortmund egyszer-egyszer diadalmaskodott, a németalföldieknél pedig az Ajax Amsterdam négy, a Feyenoord és a PSV Eindhoven egy-egy idényben volt a legjobb.

Portugália négy (Benfica és FC Porto 2-2), míg Franciaország (Olympique Marseille), Románia (Steaua Bucuresti), Jugoszlávia (Crvena zvezda) és Skócia (Celtic Glasgow) egy-egy győzelmet ünnepelhetett.

Magyar együttes soha nem jutott BEK-döntőbe. A Vasas (az elődöntőben: Real Madrid-Vasas 4-0, 0-2) az 1957/58-as, a Győri ETO (az elődöntőben: Benfica-Győr 4-0, 1-0) az 1964/65-ös, míg az Újpesti Dózsa (az elődöntőben: Bayern München-Újpest 1-1, 3-0) az 1973/74-es kiírásban került a legjobb négy közé.

Örökranglista a döntős szereplések alapján:

Győzelem       Vereség

Spanyolország          13                 9
Olaszország             12                14
Anglia                         11                 7
Németország              6                  8
Hollandia                     6                  2
Portugália                    4                 5
Franciaország            1                  5
Jugoszlávia                 1                 1
Románia                     1                 1
Skócia                         1                 1
Belgium                       -                  1
Görögország               -                  1
Svédország                 -                  1

megosztom