Rögbi

Nem kell a NOB tagság a sportági elnöknek

  • VNA

Sportága érdekeit szem előtt tartva nem ragaszkodik a NOB tagsághoz Bernard Lapasset, a Nemzetközi Rögbi Szövetség elnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2009. októberi koppenhágai kongresszusán fontos kérdésekben döntöttek a szervezet tagjai. A 2016-os nyári olimpiai játékok helyszínének kijelölése mellett szavaztak arról is, hogy melyek legyenek ezen olimpia új sportágai. A szavazást megelőző sportági lobbi harcból végül a golf és a rögbi került ki győztesen, így mindkét sportág részese lehet a Rio de Janeiróban sorra kerülő játékoknak. Utóbbi sportág vezetőjének, Bernard Lapasset-nak nagy szerepe volt abban, hogy a rögbi hét fővel játszott változata (az ún. hetes rögbi) fennmaradt a listán. A rögbi így 1924-et követően tudott visszakerülni az olimpiai programba. Ez a döntés egy adminisztratív dolgot is magával vonhatna, hiszen az olimpiai sportági szakszövetségek vezetői rendre NOB-tagságot is kapnak.

A francia sportvezető lehetne minden kétséget kizáróan az, aki a rögbi sport részéről ezt a posztot betölthetné a NOB-nál, de elmondása szerint Lapasset nem ragaszkodik ehhez – az amúgy nagy presztízzsel és személyes elismeréssel járó – pozícióhoz. „Számomra nem fontos a tagság ténye, hiszen a legfőbb feladatom úgyis az, hogy erősítsem a sportág és a NOB kapcsolatát, függetlenül az általam betöltött pozíciótól. Másfél éve nyertük el az olimpiai tagságot, így viszonylag újkeletű a kapcsolat, amelyet napi szinten gondozni kell. Tagja vagyok néhány NOB bizottságnak amúgy is és azért, mert nem vagyok tagja a szervezetnek, az még nem jelenti azt, hogy nem vagyok részese a folyamatoknak.” – mondta el indokait a 64 esztendős Bernard Lapasset, aki 2007 óta irányítja a Nemzetközi Rögbi Szövetség (IRB) ügyeit.