Férfi kézilabda-vb

Lecserélhetők a csaló játékvezetők - nagy a hőzöngés

Az európai szakemberek nem értenek egyet az IHF szabályával

  • MTI
megosztom

A jelenleg zajló svédországi férfi kézilabda-világbajnokságon már érvényben van az a szabály, amely szerint mérkőzés közben lecserélhető az a játékvezető, aki nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt.

Andorka Sándor, a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői bizottságának magyar tagja az MTI-nek szerdán elmondta: két személy dönt arról, hogy a nyilvánvalóan csalást megkísérlő bírót leváltsák-e még a meccs alatt.

"A zsűriasztalnál felügyelő hivatalos IHF-személy, valamint a nézőtéren helyet foglaló IHF-megfigyelő közösen határoz arról, hogy kell-e csere. Szeretném jelezni, ilyen még nem fordult elő, és a szabály kizárólag IHF-rendezvényekre vonatkozik. Akkor nem lehet cserélni, ha egy bíró hibázik, csak akkor, ha nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt" - nyilatkozta Andorka.

Játékvezetők mutatnak fel piroslapot egy lengyel játékosnak a 2007-es kézilabda-világbajnokságon

A nemzetközi szövetség a 2009-es kínai női vb alatt hozta meg ezt a szabályt - a berlini Der Tagesspiegel lapnak a svédországi vb-re kiküldött tudósítója szerint "suttyomban" fogadták el Hasszan Musztafa IHF-elnök kezdeményezésére -, és azért került most reflektorfénybe, mert a sportág elitjéhez tartozó németektől több szakember is felháborodásának adott hangot.

Peter Rauchfuss, a német játékvezetői testület korelnöke kijelentette: az új szabálynak nincs esélye a német pályákon. "Ha egy bírót mérkőzés közben lehoznak a pályáról, az egyenértékű a helyszínen történő agyonlövéssel!" - fogalmazott

Német klubok trénerei, szakvezetői szintén szörnyülködve reagáltak a hírre. "Ez nem lehet igaz, ugye csak vicc az egész?" - kérdezett vissza Alfred Gislason, a THW Kiel vezetőedzője, aki elképzelni sem tudja, hogyan történik majd a bírócsere. "Nekem mint edzőnek lesz például vétójogom?" - tudakolta.

"A felelősök körében nyilvánvalóan olyan nagy bizalmatlanság uralkodik az IHF-játékvezetőkkel szemben, hogy szükségesnek látták egy ilyen intézkedés meghozatalát. Kíváncsi lennék rá, hogy ki verte keresztül ezt az egészet" - fogalmazott Gerd Butzeck, a legjelentősebb európai klubok érdekeit képviselő Group Club Handball ügyvezető igazgatója.

Jan Tuik holland szakember úgy vélte, hogy az európai szövetség (EHF) bizonyosan nem fogja átvenni az új szabályt az IHF-től.

megosztom