Férfi kézilabda-válogatott

Pérez itthon marad

  • MTI
megosztom

Tizenhét magyar játékos utazhat majd a csütörtökön kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságra; az átlövő Perez Carlos itthon marad, de bevetésre kész.

A cél, hogy a csapat a legjobb hét között végezzen: az aranyérmes ugyanis ötkarikás kvótát szerez, a 2-7. helyezettek pedig szerepelhetnek a londoni olimpia selejtezőjében, 2012 áprilisában.

A magyar szövetség elnöksége keddi ülésén döntött arról, hogy 17-en utaznak, mert bár a vb-re 16 játékos nevezhető, önköltséges alapon további kézilabdázók is mehetnek, az esemény ideje alatt pedig két cserére van lehetőség. Tizenöt játékos kiléte már biztos, a plusz két fő a kézsérüléssel küszködő Laluska Balázs, Harsányi Gergely és a junior korú Ancsin Gábor közül kerül ki.

A 39 esztendős Perez Carlos itthon marad, ő - a hivatalos megfogalmazás szerint - tervezett csere.
Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vb-t felvezető sajtótájékoztatón elmondta: mivel Perez már nem fiatal, klubja, az MKB Veszprém csak megkötésekkel engedte el a fontos tornára, melynek elején még itthon marad. A rutinos kubai születésű átlövő a megállapodás értelmében három mérkőzésen játszhat.

"A vb-re nemcsak mi, hanem körülbelül 12-14 csapat megy ki azzal a célkitűzéssel, hogy ott legyen a legjobb hét között. A magyar válogatott kétharmada fiatal, egy harmada rutinos játékosokból áll, az együttes egységes, motivált, de majd kiderül, mire lesz elegendő a játéktudás, a lendület és a lelkesedés" – fogalmazott a szakvezető, aki már nem kívánt foglalkozni Nagy László ügyével.

"Az év legfontosabb válogatott eseménye előtt állunk, nem az ő távolmaradásáról kell szólniuk a híreknek. Az elnökség által felkért testület nem tudott megállapodni a Barcelona átlövőjével, ezt tudomásul kell venni – tette hozzá a kapitány. - Nagy már az előző Eb-n sem volt ott, akkor nem jutottunk tovább a csoportból. A játékosállomány nem változott jelentősen a mostani vb-re, ehhez képest a legjobb hétbe szeretnénk bekerülni. Óriási az eltérés a mostani célkitűzés és a tavalyi eredmény között, de szeretnénk bizonyítani."

Az elnökség az első helyért összesen 25, a második helyért 20, a harmadikért 16, a negyedikért 14, az ötödikért 12, a hatodikért 11, a hetedikért pedig 10 millió forintot oszt szét a játékosok között.
A nemzetközi szövetség (IHF) első ízben maga is kötött biztosítást a vb-n szereplő kézilabdázókra, ráadásul a tornára játékost adó klubokat is kompenzáció illeti meg.
A vb csütörtökön rajtol. A magyarok pénteken kezdenek Norrköpingben az olimpiai ezüstérmes Izlanddal, majd szombaton Norvégia, január 17-én Linköpingben Brazília, 18-án Japán, 20-án pedig Ausztria lesz az ellenfél. A középdöntőbe a legjobb három válogatott kerül.

A vb-keret:

kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
jobbátlövők: Nagy Kornél (MKB Veszpém), Mocsai Tamás (SG Flensburg)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
beállósok: Gál Gyula (HC Croatia Zagreb), Schuch Timuzsin (HCM Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Katzirz Dávid (Pick Szeged),
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Pick Szeged)

Szerdán lesz döntés arról, hogy Laluska Balázs (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex) és Ancsin Gábor (RN Löwen-TSG Lu.-Friesenheim) közül, melyik kettő utazik 16. és 17. játékosként.

Tervezett csere: Perez Carlos (MKB Veszprém)
Tartalékok: Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém), Tatai Péter (Pick Szeged), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

megosztom