FIFA-Aranylabda

Az Iniesta, Xavi, Messi trióból kerül ki a győztes

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a France Football képviselői hétfői párizsi sajtótájékoztatójukon bejelentették a három végső jelöltet a FIFA-Aranylabdára: a trófeára a spanyol Andrés Iniesta illetve Xavi Hernández, vagy az argentin Lionel Messi nevét véshetik fel. A dobogón így totális a barcelonai fölény.

Xavi, Messi és Iniesta a három jelölt az Aranylabdára

Illusztris társaságban jelentették be a három jelölt nevét: a sajtótájékoztatón jelen volt Jérome Walcke, a FIFA főtitkára, a France Football képviseletében Francois Moriniere főigazgató, Jean-Pierre Papin, az 1991-es év díjazottja és Christian Karembeu francia világ- és Európa-bajnok, visszavonult labdarúgó, a FIFA labdarúgó-bizottságának képviseletében.

A FIFA és a tekintélyes francia szaklap, a France Football idén először közösen, az Aranylabda és az Év Játékosa-díjat összevonva FIFA-Aranylabdával ismeri el 2010 legjobb labdarúgóját. Október 23-án hozták nyilvánosságra a 23 jelölt nevét, már ezen a listán is spanyol fölény volt látható, heten is bekerültek a a nyáron világbajnokságot nyert válogatottból a legjobb 23-ba (Xabi Alonso, Iker Csillas, Cesc Fabregas, Andrés Iniesta, Carles Puyol, David Villa, Xavi). A hétfőn délben háromfősra szűkített mezőnyben már abszolút a Barcelona dominál. Messi és Xavi tavaly is a dobogón végeztek, az argentin első, a játékmester a harmadik helyen, a két barcelonai mellé akkor a Manchester United majd a Real Madrid játékosa, Cristiano Ronaldo férkőzött be, Iniesta a negyedik lett. A FIFA Év Játékosa-szavazáson is ez a három név szerepelt a dobogón.

A legjobb háromba esélyesnek tartották még a az Interrel triplázó (olasz bajnokság, olasz kupa, Bajnokok Ligája) és Dél-Afrikában vb-ezüstérmet nyert holland Wesley Sneijdert, valamint a világbajnokság legjobbjának választott és Európa Liga-győztes uruguayi Diego Forlánt is, de végül mindketten hoppon maradtak.

Egyébként eddig kétszer, 1988-ban és 1989-ben fordult elő, hogy az Aranylabda-szavazás első három helyezettjét egyazon klub adja, mindkétszer a Milan delegált. 1988-ban ráadásul a vörös-fekete mellett holland fölény is érvényesült, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard volt a sorrend. Egy évvel később van Basten az olasz Franco Baresit és Rijkaardot előzte meg.

Az olasz La Gazetta dello Sport vasárnap délután belső információkra hivatkozva már megszellőztette a hármas listát, ami megegyezik a hétfőn hivatalosan bejelentett nevekkel. A Gazetta szerint a végső győztes Andrés Iniesta lesz.

Az év edzője szavazáson is taroltak az ibériaiak, a José Mourinho, Vicente del Bosque, Josep Guardiola trióból kerül ki a végső győztes.

A díjakat 2011. január 10-én, Zürichben adják át.