London 2012

A német evezős nyolcas az olimpián is megőrizte veretlenségét

  • VNA

Nagyot kellett küzdenie a négy éve veretlen német evezős nyolcasnak, hogy megszerezze az olimpiai bajnoki címet.

Az evezős versenyek egyik leglátványosabb versenyszámában, a férfi nyolcasoknál is olimpiai bajnokot avattak szerdán Etonban. A pekingi olimpia óta veretlen német egység volt a legnagyobb favorit. Féltávnál a németek vezettek, de csak 3-4 méterrel a britek előtt, viszont a többi négy finalista is egy hajóhosszon belül volt hozzájuk képest.

A házigazdák 750 méterrel a befutó előtt meg is előzték a németeket, a hajrában pedig hatalmas harc volt közöttük és a közben felzárkózó kanadai hajó között. A németek tartották előnyüket és tudtak újítani az utolsó 250 méteren, amire a britek nem tudtak reagálni. A britek visszaestek a második helyre, sőt a veszélyesen hajrázó kanadaiak is elmentek mellettük.

A németek nagy hangsúlyt fektettek a nyolcasra az elmúlt években - Londonban meglett az eredménye - Fotó:worldrowing.com

A favorit, a német hajó végül fél hajóhosszal nyert, a címvédő kanadaiak lettek végül az ezüstérmesek, a britek pedig hajszállal, de meg tudták menteni a bronzérmet. Érdekesség, hogy a brit hajóban ült az a Greg Searle, aki kilenc év  kihagyás (!) után az olimpia előtt tért vissza az evezéshez és aki már az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmes volt a sportágban. A német hajó 1988 után tudott ismét bajnoki címet szerezni a férfi nyolcasok küzdelmei során.

A szám kapcsán érdekesség még, hogy a legutóbbi öt olimpiai döntőben öt különböző nemzet hajója tudott nyerni aranyérmet, ilyenre korábban csak egyszer, még 1960 és 1976 között fordult elő utoljára.

London 2012
Férfi nyolcas - A-döntő
1. Németország 5:48,75  
2. Kanada 5:49,98  
3. Nagy-Britannia 5:51,18  
4. Egyesült Államok 5:51,48  
5. Hollandia 5:51,72  
6. Ausztrália 5:51,87