Atlétika

Doppinggyanúba keveredett a londoni 1500 méter aranyérmese

  • MTI

Doppinggyanú miatt felfüggesztették a versenyzési jogát a női 1500 méteres síkfutás török olimpiai bajnokának, Asli Cakir Alptekinnek, és elvehetik a londoni aranyérmét is, ha a gyanú bebizonyosodik. Pórul járhat honfitársnője, a 100 méteres gátfutás kétszeres Eb-aranyérmese, a tavalyi olimpián ötödik Nevin Yanit is, akit szintén tiltott segítség igénybevételével vádolnak.

Ami biztos, hogy mindkettejük versenyzési jogát felfüggesztette a nemzetközi sportági szövetség (IAAF), amint azt pénteken az IAAF szóvivője bejelentette.

Cakirnak - az úgynevezett biológiai útlevelébe bekerült vérvizsgálati adathoz képest - abnormális értéket mértek, ami egyértelműen doppinghasználatra utal - közölték. Ráadásul a 27 éves futót 2004-ben két esztendőre eltiltották, miután pozitív mintát szolgáltatott a junior-világbajnokságon. Előélete miatt egy újabb pozitív esetnél örökre eltiltanák.

Az idén 60 méter gáton fedettpályás Európa-bajnoki címet szerző Yanitról annyit közöltek, hogy esetében több - versenyen, illetve versenyen kívül elvégzett - célzott ellenőrzés pozitív eredménnyel zárult.