Evezés

Csúnyán elverték az olimpiai bajnokot a Henley regattán

  • VNA

Kevés felkészüléssel még egy olimpiai bajnokot is érhet kellemetlen meglepetés a Henley evezős regattán - ezt az új-zélandiak egypárevezős olimpiai bajnoka, Mahe Drysdale is pontosan tudja.

A londoni olimpiai győzelme után úgy tűnik, hogy egy kicsit hosszabb pihenőt tartott az új-zélandi Mahe Drysdale, akinek kínos vereséggel kellett szembesülnie az ezen a hétvégén Londonban zajló Henley regatta negyeddöntőjében. Az egyenes kieséses párharcokból álló, 2112 méteres távon zajló legendás brit evezős versenyen ugyanis az olimpiai ötödik azeri Alekszandr Alekszandrov négy és fél hajóhosszal (!), 7,41 másodperccel győzött Drysdale-el szemben az első fordulóban, így ő jutott tovább a legjobb négy közé. Drysdale evezős pályafutása során korábban háromszor is megnyerte már a Henley regattát.

Az egypárevezősben ötszörös (2005, 2006, 2007, 2009, 2011) világbajnok Drysadle-ről azonban tudni kell, hogy a londoni olimpiai győzelme után szinte mindennel foglalkozott, csak evezéssel nem, így még messze nincs olyan formában, amilyenben az augusztus végi dél-koreai világbajnokság idején lenni szeretne. Az új-zélandi klasszis ugyanis ötkarikás győzelme után hosszasan pihent, majd májusban még egy Ironman triatlon versenyre készült fel, sőt alig egy hónapja a Kilimandzsárót is megmászta Afrikában. "Nehéz ezt a vereséget feldolgozni, mert tudom, hogy normál esetben mire lennék képes, most azonban hiába akartam indítani, nem ment alattam a hajó. De legalább tudom, hogy hol tartok a felkészülésben. Ha ilyen felkészüléssel a hátam mögött is mindenkit legyőznék, akkor minden túl egyszerű lenne" - adott sportszerű önjellemzést Drysdale a futam után, akinek már nem sok ideje van a formába lendülésre, mert július 22-én az új-zélandi válogatón kellene kiharcolnia a világbajnoki szereplés lehetőségét.

"Mahe egy óriási sportember, akit mindig komoly rang legyőzni. Egy kicsit még most is meg vagyok zavarodva, hogy legyőzhettem őt" - szabadkozott a siker után Alekszandrov. Érdekesség, hogy az olimpiai bronzérmes brit Alan Campbellnek sem alakult könnyen a szombati negyeddöntője, a hajóját fogó önkéntes ugyanis a rajtnál későn engedte el a brit evezőst, aki emiatt megbillent és kis híján bele is borult a Temzébe. Sikerült azonban korrigálnia és végül csak legyőzte a bolgár Georgi Bozsilovot, így ott van a Henley regatta elődöntőjében.