Bulvár

A londoni olimpia tongai zászlóvivője is elismerte másságát

  • VNA

Egy amerikai egyetemi újságnak nyilatkozva a londoni olimpia megnyitóján a tongai zászlót vivő Amini Fonua is elismerte, hogy saját neméhez vonzódik.

Bár a hír vélhetően Magyarországon kevesek megdöbbenését váltja majd ki, Amini Fonua coming out-ja azért érdekes, mert a tavalyi londoni olimpián ő vitte Tonga zászlaját az olimpiai megnyitóünnepségen. A 23 esztendős úszó Új-Zélandon született, felsőfokú tanulmányait pedig a texasi egyetemen folytatta, ahol távközlés-média szakon tanul, mostani bejelentését is az ottani egyetemi lapban tette meg. Fonua a londoni olimpián a 100 méteres mellúszásban szerepelt, ahol a 44 indulóból a 41. helyet szerezte meg.

Fonua bejelentése egy érdekes sorozat folytatása, hiszen az utóbbi hetekben, hónapokban ismert sportolók között is terjedőben van a nemiséggel kapcsolatos bejelentés, az észak-amerikai major sportágakban Jason Collins volt az első, aki még aktív játékos korában jelentette be, hogy saját neméhez vonzódik. "Mindenki tudja, hogy az úszásban az eredményességnek nem sok köze van a sportolók szexuális irányultságához" - nyilatkozta Fonua az újságnak. A jelenleg is aktív sportolók közül talán a legismertebb homoszexuális versenyzőnek az ausztrál toronyugró, a 2008-as pekingi olimpián hatalmas meglepetésre győztes Matthew Mitcham számít.