Darts

Humphries a világbajnokság legnagyobb favoritja?

Negyeddöntő a legjobb vb-eredménye az angolnak, de ősszel senki nem játszott jobban nála.

Nagyjából három hét múlva megkezdődnek a küzdelmek az Ally Pallyben és ha jelenleg rápillantunk a fogadóirodák erőrangsorára, akkor nem Michael van Gerwen, nem Gerwyn Price és nem is a címvédő Michael Smith nevét találjuk az első helyen. Bizony, a bukmékereknél most már az a Luke Humphries a legnagyobb favorit a 2024-es vb-címre, aki óriásit megy az ősszel.

A 28 éves angol dartsos az év elején még csalódott volt amiatt, mert kimaradt a Premier League mezőnyéből, jövőre viszont ezen már nem kell aggódnia. Idén ugyanis megtört a jég Humphries-nál és azok után, hogy a World Grand Prix-n megnyerte karrierje első major címét, győzni tudott a Grand Slamen is, avagy azt lehet mondani, hogy behúzta az ősz két legnagyobb presztízsű versenyét.

Humphries Grand Slam-teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen minden meccsét megnyerte és csak egyszer maradt 100-as átlag alatt.

Kétségkívül 'Cool Hand' a mezőny jelenlegi legjobb formájában lévő játékosa, aki idén már egyértelműen felnőtt a legnagyobb feladatokhoz. Nem meglepő tehát, hogy a fogadóirodák egyre inkább elkezdték megvágni a szorzóját, bár Humphries nem gondolja, hogy ő lenne a világbajnokság topfavoritja.

"Az a tény, hogy az elmúlt három versenyből kettőt megnyertem, még nem jelenti azt, hogy odamegyek a világbajnokságra és meg is nyertem. Nem hinném, hogy én vagyok a kedvenc, csak az a Luke akarok lenni, aki néha itt-ott be tud húzni egy-egy trófeát. Persze szép elismerés, de még mindig úgy gondolom, hogy sok olyan játékos van előttem, akik több tapasztalattal és sokkal több győzelemmel rendelkeznek, mint én. Minden esélyem megvan ugyan, de van még további húsz játékos, aki megnyerheti. Valószínűleg ez lesz az egyik legjobb világbajnokság, amit láthatunk." - nyilatkozta az angol klasszis.

Humphries megfogadta, hogy nem fektet túl nagy hangsúlyt az elkövetkező hetekre, miután felvázolta, hogy a sportág legfelsőbb szintjére akar eljutni.

"Rengeteg lehetőségem van arra, hogy annyi címet szerezzek, amennyit csak tudok" - folytatta a világranglista negyedik helyezettje. "A karrierem nem a mostani négy-öt héten fog múlni, hanem az elkövetkező húsz éven, szóval bármi is történjen, nem fogok pánikba esni. Remélem, hogy húsz év múlva is itt leszek majd, legalább tíz-tizenöt tornagyőzelemmel. A világbajnokság most még nehezebb lesz, sokkal nagyobb rajtam a nyomás, de úgy érzem, hogy amit az idén megcsináltam, minden várakozást felülmúlt, úgyhogy állok elébe." - forrás (facebook: PDC Hungarian Fan Club)

A világbajnokság előtt lesz még egy major torna, a Players Championship Finals, amelynek ugyancsak Humphries az egyik nagy esélyese. Meglátjuk, hogy ezen a tornán mit produkál az angol, de az biztos, hogy egy esetleges újabb major címmel már végképp kijelenthető lenne, hogy a vb-trófea legnagyobb esélyese.

Csak érdekességképpen, akad olyan bukméker, amelynél megfogadhatjuk, hogy Humphries megnyeri a PCF-et és a világbajnokságot is. Erre mondjuk csak 23-as oddsot fizetnek, míg Price és Van Gerwen esetében 26-os, illetve 34-es oddsokat kapunk. Ha Smith csinálná meg ezt a duplát az már 100-szoros kasszával kecsegtetne.
 

Íme a honi bukméker oddsai a végső győztesre:

 

Amikor kijöttek az első oddsok a 2024-es világbajnokságra, akkor Humphries neve mellett 23.00 állt, most viszont 4.50-5.00 körül fogadható, ami szintén jól mutatja, hogy mekkora éve van. A nagyon jó forma ellenére mondjuk ebben érték már nem igazán van, hiszen ahogyan Luke is elmondta, sokesélyes ez a világbajnokság, ha nem is húsz játékosnak, de a felének biztosan reális esélye van a trófeára...
 

Szerintetek ki nyeri a 2024-es PDC-világbajnokságot?