Darts

Van Gerwenre könnyű, Barneyra izzasztó rajt vár

Vasárnaptól Dublinra figyel a dartsvilág, ahol az ősz egyik legnagyobb presztízsű viadalára, a 20. World Grand Prix-ra kerül sor. A legenda, Phil Taylor ugyan visszamondta a szereplést, de nélküle is zseniális a mezőny, a torna védjegyévé váló dupla be- és kiszálló pedig garantálja az extra izgalmat.

Nyolc mérkőzéssel veszi kezdetét a torna, az első játéknapon pedig rögtön színpadra lép a címvédő Michael van Gerwen, a kétszeres döntős Raymond van Barneveld, a 2015-ös bajnok Robert Thornton, illetve további két korábbi finalista, Adrian Lewis és Dave Chisnall. De a félig hazai Daryl Gurney-t sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, mint ahogyan Jelle Klaasent vagy Kim Huybrechts-et sem.

Van Gerwen topfavoritként várja az ősz első nagy versenyét. Dublinhoz szép emlékek fűzik, hiszen 2012-ben éppen a World Grand Prix-n aratta pályafutása első major tornagyőzelmét. Azóta további kétszer húzta be ezt a versenyt és volt egy elvesztett döntője is. Egyértelmű, hogy őt kell legyőznie annak, aki a trófeát megakarja kaparintani.

Ez mindig embert próbáló feladat, most azonban talán sebezhetőbb, mint az elmúlt bő két és fél évben bármikor. A nyáron ugyanis apuka lett, így az elején pedig még gondot jelenthet megtalálni a harmóniát a család és a darts között. Ugyan a nyári pihenőből két European Tour-sikerrel tért vissza, a Bajnokok Ligájában viszont nem olyan meggyőző játékkal már a csoportmeccsek után búcsúzni kényszerült. Időnként éppen a dupláknál szenvedett Van Gerwen, ami nem jó ómen a WGP előtt. 

Az első kanyarban azonban aligha kerül majd gondba, mert bár John Henderson tapasztalt játékos, de a 0-8-as mérlege a holland ellen jól mutatja, hogy nem az a dartsos, akitől Van Gerwennek görcsbe kellene rándulnia.

Sokkal nagyobb fejtörést jelenthet majd a hollandnak honfitársa, Raymond van Barneveld, már amennyiben mindketten eljutnak a negyeddöntőig.

Barney-nak ehhez elsőként még Kyle Andersonon kell átrágnia magát, ami egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak. Az est egyik legszínvonalasabb meccsét vívhatják, ahol nüanszok dönthetnek a győztes kilétéről. 

Szintén izgalmasnak ígérkezik Dave Chisnall és Jelle Klaasen ütközete. Tavasszal mindketten a Premier League-ben vitézkedtek, a holland nem túl sok sikerélménnyel a kilencedik helyen zárt, ez pedig nagyon úgy tűnik, hogy az egész szezonjára rányomja a bélyeget.

Semmi maradandót nem alkotott a nyáron, a World Matchplayen 89-es átlaggal és 26 százalékos kiszállózással esett ki, ami ugyancsak nem növelte az önbizalmát...Bár Chizzynek is volt már jobban sikerült nyara, de a WGP erős tornája, így mi az angol továbbjutását várjuk.

A játéknap másik nagyon várt ütközete Adrian Lewis és Daryl Gurney összecsapása lesz. Előbbi ugyan 2010-ben a döntőig menetelt, azóta viszont hat vereség és mindössze öt győzelem a mérlege a WGP-n, ami tőle mindenféleképpen csalódás. A nyári műtétje után a World Matchplayen biztató játékkal tért vissza, szeptember közepén a Bajnokok Ligájában viszont minden, csak meggyőző nem volt a teljesítménye. Vele szemben Gurney parádés 2017-es évet fut és minden tornán tele önbizalommal állhat a tábla elé, Dublinban ráadásul északírként plusz támogatásra is számíthat a közönségtől.

Sajnos a bukmékerek is képben vannak a formákat illetően, ugyanis hiába Lewis a kiemelt és a nagyobb név, Gurney továbbjutására fizetik a kevesebbet.

Papíron nagy derbi lehet Robert Thornton és Kim Huybrechts meccse is, ám előbbi komoly mélyrepülésben van, amit a legjobban az mutat, hogy két éve még megnyerte a tornát, most viszont csak Phil Taylor visszalépésének köszönhetően van itt. Nyilván nagy hiba lenne leírni, pláne, hogy ez így neki egy bónusz, de nem kérdés, hogy a belga a meccs esélyese, aki egyébként egy European Tour-döntővel hangolt erre a viadalra.

Érdemes lesz még odafigyelni Rob Crossra is, aki villanyszerelőből lett profi dartsos. Nagyon komoly lépésekben halad előre és akár a torna egyik nagy meglepetése is lehet. Számolnak is vele a fogadóirodák, Steve Beaton ellen komoly favoritnak hozták ki.

A kiemeltek közül Alan Norris és Joe Cullen is színpadra lép még, de könnyű feladat egyikükre sem vár. Norris esetében nagy kérdés, hogy fejben, miként birkózik meg Justin Pipe lassú játékával. 

World Grand Prix, 1. játéknap (vasárnap)   
Kezdés Mérkőzés 1 2
20:00 Alan Norris-Justin Pipe 1.50 2.20
20:30 Joe Cullen-Darren Webster 1.70 1.90
21:00 Steve Beaton-Rob Cross 2.50 1.40
21:30 Robert Thornton-Kim Huybrechts 2.35 1.45
22:00 Raymond van Barneveld-Kyle Anderson 1.50 2.20
22:30 Adrian Lewis-Daryl Gurney 1.90 1.75
23:00 Michael van Gerwen-John Henderson 1.04 7.00
23:30 Dave Chisnall-Jelle Klaasen 1.45 2.30