Darts

Van Gerwen is bemutatkozik, de az ausztrálok ellophatják a show-t

A World Matchplay hétfői játéknapján az utolsó elsőkörös mérkőzésekre kerül sor, vagyis az est végére kialakul a legjobb 16 mezőnye.

A legnagyobb sztárok közül Phil Taylor, Gary Anderson, Peter Wright és Raymond van Barneveld is sikerrel vette az első akadályt Blackpoolban, kedden pedig Michael van Gerwenen és Adrian Lewison a sor, hogy kövessék riválisaik példáját. Előbbi az egykoron Premier League-résztvevő Stephen Buntiggal csap össze, míg utóbbi ellenfele az 1996-os világbajnok Steve Beaton lesz.

Bunting ugyan jó név a szakmában, ám a nagyon sikeres 2014-es és 2015-ös szezonjai után tavaly visszaesést mutatott, ebből a hullámvölgyből pedig egyelőre idén sem sikerült kikeverednie.

Ha nagy formában lenne is pokolian nehéz dolga lenne, így pedig aztán végképp nem sok esély mutatkozik arra, hogy meglepetést okozzon. Van Gerwen időtlen idők óta nem esett ki major tornán az első körben és most sem indokolja semmi, hogy kételkedjünk a továbbjutásában. A bukmékerek sem teszik ezt meg, a világelső holland sikere csupán 1.03-szoros pénzt fizet a   -n.

Lewis győzelme már sokkal nagyobb kérdőjel. A kétszeres világbajnok angol még a hónap elején adott ki egy közleményt, amiben arról számolt be, hogy egy műtéten esett át. Ez elvileg jól sikerült és most már fájdalommentesen tud játszani. Tétmeccset viszont több mint egy hónapja játszott, nagyszínpadon pedig a csapat-világbajnokságon láthattuk legutóbb. Ilyen szempontból nem túl hálás feladat éppen egy olyan rutinos öreg róka ellen kezdeni, mint Beaton. Persze a "Bronz Adonisz" már régen túl van a karrierje zenitjén, de ha Lewis csak egy közepes szintet tud hozni, akkor meggyűlhet a baja a tapasztalt honfitársával. 

A nap rangadóját az ausztrálok két topjátékosa, Simon Whitlock és Kyle Anderson vívja majd. Két hónapja még együtt küzdöttek a csapat-vb-n, most viszont egymás ellen játszanak. Frankfurtba egyébként titkos esélyesként érkeztek, ám csúnya betli lett a vége, igaz, ebben erősen közrejátszott, hogy Whitlock kézsérüléssel bajlódott.

A "Varázsló" azóta sem talált magára, a European Tour és a Players Championship állomásain sem brillírozott, sőt, jó néhány önbizalomromboló vereséget szenvedett el. De bombaformában éppen Anderson sincs, így elsősorban az a kérdés, hogy melyiküknek sikerül megújulnia. A fogadóirodákban Whitlockra fizetnek kevesebbet, ám szerintünk ez sokkal inkább egy 50-50-es csata, ami igen szorosnak ígérkezik. Kifejezetten erős tippnek tartjuk, hogy legalább 17 leget játszanak, erre 1.72-es oddson fogadhatunk.