Tipp

Majdnem elszarta a versenyét, de még történelmet írhat

  • Cesc18

Tom Dumoulin egy hasmenés miatt komoly bajba került, ám még mindig van esélye első hollandként behúzni a Giro d'Italiát.

Nem akármilyen célokkal vágott neki a jubileumi, 100. Giro d'Italiának Tom Dumoulin: a 26 éves kerekes első hollandként készül elhódítani a Maglia rose-át. A verseny előtt nem ő számított a legnagyobb favoritnak, ám miután az időfutamon tönkreverte a riválisait, majd nyert egy hegyibefutót az Oropán, a bukmékerek is komolyan elkezdtek vele számolni.

Olyannyira, hogy Dumoulin 15 szakaszt követően 1.57-tel a legnagyobb esélyessé lépett elő.

Eddig minden álomszerűen alakult a holland bringás számára, közel 3 perces előnyt fabrikált össze a versenynek topfavoritként nekivágó Nairo Quintanával szemben, míg a címvédő Vincenzo Nibali 3:40-re volt tőle. A riválisai és a csapattársai egyaránt úgy vélekedtek, hogy innentől pokoli nehéz lesz róla leszedni a rózsaszín trikót. 

De ez a sportág mindig tartogat meglepetéseket, ezúttal sem volt ez másképp...

A pihenőnapot követően a 16. szakasszal folytatódott a verseny, ahol nem kevesebb, mint 5500 méter szint leküzdése várt a mezőnyre. Az első igazán nagy kihívás Dumoulinnak. Úgy tűnt itt sem lesz gondja, ám a verseny legmagasabb pontjáról, a Stelvióról lefelé egyszer csak rátört a hasmenés, kénytelen volt megállni és elvégezni a nagy dolgát. 

A mezőny ugyan nem támadta be, de mivel egy hegy még hátra volt, így teljesen megvárni sem tudták, a végén pedig már a riválisai egymásra figyeltek. Dumoulin óriásit mentett, segítők nélkül küzdötte végig az utolsó emelkedőt és végül megtartotta az összetettben az első helyét, igaz, bukott 2 percet Quintanáékkal szemben. 

Rettentően csalódott vagyok, csak azért veszítettem időt, mert problémáim voltak. Tartottam a lépést a legerősebbekkel, képes lettem volna Nibalival és Quintanával menni. A versenynek azonban még nincs vége, küzdeni fogok tovább - mondta a holland.

Dumoulin egyébként úgy véli, hogy túl sok energia zselét fogyasztott és ettől lett hasmenése, ebbe a hibába tavaly a Tour de France-on is beleesett. Nagy baja viszont vélhetően tényleg nincsen, hiszen miután könnyített magán, óriásit tekert és minimalizálta a veszteséget. 

Nyilván rettentő fájó lehet számára, hogy emiatt perceket bukott, de még mindig nem kell lemondania a végső győzelemről. Tény, hogy három pokoli szakasz hátra van, ám eddig iszonyat erősnek mutatkozott a hegyekben és mindig nagyon jól mérte fel az erejét, soha nem vállalta túl magát, nem ugrott minden támadásra. 

A balul elsült 16. szakasz után 3.00 körülire emelkedett a szorzója, a szerdai nyugisabb etap után viszont esett, miután kiderült, hogy tényleg nem betegedett le.

Jelenleg 31 mp az előnye Quintanával szemben, míg Nibali 1:12-re van tőle. Dumoulinnak még az is belefér, hogy a hegyekben időt veszítsen, a záróetap ugyanis egy 29.3 km-es egyéni időfutam lesz, amiben ő sokkal erősebb, mint a riválisai. Az időfutamon 1 perc felett oszthat ki Nibaliéknak.

Véleményünk szerint tehát ez még mindig a hollandnak áll, 2.00 feletti oddson pedig értéket látunk a győzelmében.

hatharom.com
Dumoulin nyeri a versenyt
@ 2.30