Tour de france

Az évtized versenye előtt

A labdarúgó Európa-bajnokság és a tenisz Wimbledon árnyékában július 2-án, szombaton elrajtol a 103. Tour de France, amely az országúti kerékpározás legnagyobb presztízsű versenye. Ennek megfelelően idén is parádés mezőny áll rajthoz, a klasszisok formái pedig több, mint biztatóak, így hihetetlen harc várható a sárga trikóért.

Hagyományosan az esélylatolgatás előtt vetünk egy pillantást az útvonalra. A verseny Manche megyéből, vagyis északnyugat Franciaországból veszi kezdetét, méghozzá a meseszép Mont-Saint-Michel apátság lábától. Innen déli irányba indul majd meg a mezőny, átszelve az országot érkeznek meg a Pireneusokba, ahol olyan legendás emelkedők várnak rájuk, mint a Tourmalet és a Peyresourde, illetve kitérőt tesznek Spanyolországba és Andorrába is. A hercegségben a 2240 méter magas Andorra-Arcalis hegy lesz a legjelentősebb, amely az egész Tour legmagasabb pontja, ahova ellátogatnak. Innen az Alpok felé veszik az irányt, de előtte még július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén a Mount Ventoux-n lesz befutó, majd ezt egy 37 kilométeres egyenkénti időfutam követi Bourg-Saint-Andéol és Vallon-Pont-d’Arc között. Ezt követően érkezik majd meg a karaván Svájcba, ahonnan egy pihenőnap után vágnak neki a kőkemény harmadik hétnek. Az Alpokban a Guelaz mellett a kevésbé ismert hegyek játsszák majd a főszerepet, illetve sor kerül egy 17 kilométeres hegyi időfutamra is. Az utolsó etapra tradícionálisan Párizs belvárosában kerül sor, a Champ's Elyseen, a végső győztes pedig a Diadalív árnyékában veheti át a sárga trikót. No, de ki lesz 2016-ban az a versenyző, aki magára húzhatja? 

A külföldi szakírókhoz hasonlóan, mi is elsősorban három névvel, Chris Froome-mal, Alberto Contadorral és Nairo Quintanával számolunk. Tavaly ugyancsak ők szálltak harcba a győzelemért, viszont akkor a spanyol klasszis egy Giro d'Italia-siker után érkezett, így nem igazán tudott beleszólni a csatába. Most viszont mindhárman erre a versenyre hegyezték ki a formájukat, éppen ezért várható hihetetlen harc. A fogadóirodák a címvédő Froome-ot tartják az első számú favoritnak, egyrészről a két időfutam miatt, másrészről a Criterium du Dauphinén aratott győzelme miatt - a Tour legfontosabb felkészülési versenye -, harmadrészt pedig a bivalyerős csapata miatt. Olyan nevek segítik majd, mint Mikel Nieve, Mikel Landa, Sergio Luis Henao, Vasil Kyrienka, Geraint Thomas és Wouter Poels. Nagyon nehéz lesz tőlük átvenni az irányítást a hegyi etapokon. Contador és Quintana körül is erős emberek lesznek, de az ő soruk nem említhető egy lapon a Sky-éval.

A kolumbiait tartják jelenleg a legjobb hegyimenőnek, nehéz is ezzel vitatkozni, viszont az időfutamban egyértelműen ő a leggyengébb hármójuk közül. Sokat edz erre Quintana, de már csak a termetéből fakadóan is korlátoltak a kronó képességei. Kétszer volt már második Froome mögött az összetettben a Touron, most nagyon szeretné legyőzni. Nem ugyanazon a versenyen indultak a felkészülés hajrájában, így nehéz összehasonlítani őket. Ami biztos, hogy a brit Contadort legyőzte nemrégiben. Tehát köztük a mérlegnyelve inkább a Sky klasszisa felé billen, de nyilván a hispán kerekest sem szabad leírni.

Pokolian erős az úgymond második vonal is, ahol olyan versenyzők tervezik megcibálni a nagy hármas bajszát, mint Richie Porte, Fabio Aru és Tejay van Garderen. Előbbi nagyon biztató formát mutatott az egyheteseken, de Grand Tour-versenyen csapatkapitányként még mindig nem bizonyított. Ha most is leszerepelne, akkor TVG veheti át az első ember szerepet. Aru egyértelműen a legveszélyesebb Froome-ékra, a fiatal olasz tehetség az elmúlt két esztendőben négy GT-n indult és mindegyiken a top 5-ben végzett, a Vueltán győznie is sikerült. A Touron most próbálkozik majd elsőként, de ott lesz mellette a Giro d'Italián parádés győzelmet arató Vincenzo Nibali.

A franciák leginkább Thibaut Pinot-ban bízhatnak, aki két éve felállhatott a dobogóra. Ebben a mezőnyben kevesebb esélye lesz erre, viszont szakaszt egész nyugodtan nyerhet, ahogyan tette ezt tavaly is. Akkor a legendás Alpe d'Huez-i befutót nézte ki magának. 

Nem csak a hegyekben, hanem a sík etapokon is nagy harc várható, ugyanis a sprinterek között ott lesz jelenkorunk két legjobbja, a brit Mark Cavendish és a német Marcel Kittel. Az ő csatájukba André Greipel és Alexander Kristoff szólhat bele, illetve a szlovák Peter Sagan, bár ő idén is elsősorban a zöld trikót célozza meg, amit sorozatban ötödik alkalommal nyerhet meg.

Ki lesz a Tour de France bajnoka 2016-ban? - a    szorzói
Versenyző Odds
Chris Froome 2.20
Nairo Quintana 2.90
Alberto Contador 5.75
Richie Porte 18.25
Fabio Aru 18.50
Tihabut Pinot 21.00
Vincenzo Nibali 29.00
Tejay van Garderen 40.00