Darts

Ki állítja meg Van Gerwent?

Csütörtök este véget ér a 16 hetes küzdelem a Premier League Darts trófeájáért. Négy harcos maradt talpon, akik Londonban, a fantasztikus O2 Arénában feszülnek egymásnak. Parádés nagydöntő elé nézünk, lássuk az esélyeket.

Ennél patinásabb play-off mezőnyről nem is álmodhattunk volna, két szuperrangadóra kerül sor az elődöntőkben: az alapszakaszt megnyerő Michael van Gerwen a kétszeres vb-győztes Gary Andersonnal néz farkasszemet, míg a másik meccsen az első helyről csupán egy ponttal lecsúszó Peter Wright és a 16-szoros világbajnok Phil Taylor méri össze az erejét. 

Közülük Wright a rájátszás-újonc, Van Gerwen a címvédő, Anderson a tavalyelőtti bajnok, Taylor pedig a hat Premier League-trófeájával az abszolút rekorder.

A döntő legnagyobb kérdése, hogy vajon sikerül-e fogást találniuk a világranglistát toronymagasan vezető holland klasszison? "Mighty Mike" ugyanis az elmúlt másfél évben szinte kivétel nélkül az összes rangos versenyt behúzta. A fontos tornák közül egyedül a UK Openen nem ő a címvédő, ám idén ott hátfájdalmai miatt nem is állt tábla elé. 

Fogadás a győztesre    
Michael van Gerwen Gary Anderson
1.25 3.15

Az idei kiírásban nem dominált annyira, mint tavaly, viszont így is csak két ponttal szerzett kevesebbet, a versenyátlaga pedig a 105-öt (!) verdesi, ami egészen zseniális.

De, ami talán még ennél is döbbenetesebb, hogy a 16 alapszakasz mérkőzése mindegyikén 100 feletti körátlaggal zárt. Csak összehasonlításképpen, a második helyen végző Wrightnak ez csupán hat meccsen sikerült. 

Ilyen tekintetben egyébként Anderson is kiváló teljesítményt nyújtott, Van Gerwen mögött 102.16-tal a második legmagasabb versenyátlagot tudhatja magáénak. Éppen ezért a holland nem számíthat könnyű meccsre, mert a Repülő Skót várhatóan ott liheg majd a nyomában. Kulcs lesz tehát a kiszállózás, egyik oldalon sem fér majd bele a túl sok rontás. 

Hiába tűnik azonban a számok alapján egy viszonylag kiegyenlített összecsapásnak, a bukmékerek nem sok esélyt adnak Andersonnak, ami egyértelműen annak tudható be, hogy Van Gerwen nyomás alatt, a nagy téttel bíró meccseken sem roppan össze. A hollandnak makulátlan a mérlege a PL-elődöntőkben, korábban négy alkalommal jutott el idáig és egyszer sem vérzett el a legjobb négy között. 

Ami a másik elődöntőt illeti, ez már egy sokkal nehezebben kiszámítható mérkőzés. Amíg Van Gerwen és Anderson összecsapásán várhatóan parádés lesz a színvonal, addig Wright és Taylor meccsén erre semmi garancia nincs. Persze nem azért, mert erre nem lennének képesek.

Fogadás a győztesre    
Peter Wright Phil Taylor
1.45 2.45

Wright esetében viszont nagy kérdés, hogy élete első Premier League elődöntőjében tudja-e a legjobb játékát hozni. Ezt a meccset ráadásul úgy kell megvívnia a legenda ellen, hogy a bukik favoritnak hozták ki, illetve az elmúlt időszakban mutatott játékuk alapján nyugodtan gondolhat erre a meccsre úgy, hogy ő az esélyesebb. Ez nem a legjobb helyzet, amiből várhatja ezt a derbit. Tény, hogy sokat fejlődött és az áttörést jelentő major címet is sikerült már bezsebelnie, de ez most akkor is egy új szint lesz. 

Taylor is kérdőjel, négyük közül messze ő nyújtotta a leghullámzóbb teljesítményt az alapszakaszban. Időnként elvarázsolt minket a játékával, időnként viszont óriási csalódást okozott.

Ez egy bónusz számomra, hogy őszinte legyek, nem számítottam rá, hogy bejutok a négy közé, ez óriási. Nincs rajtam nyomás, de megpróbálok győzni, ahogyan azt megtettem már korábban hat alkalommal. Ha sikerülne megnyerni a hetediket, az briliáns lenne - mondta Taylor.

A stoke-i legenda idei meccseit látva, ő tényleg nem fogja túlstresszelni ezt a nagydöntőt, de ez nem azt jelenti, hogy ne tenne majd meg mindent a győzelemért, és amennyire ez egy pokoli nehéz mentális kihívás lesz Wrightnak, Taylor annál jobb helyzetből várhatja ezt a derbit. 

A skótnak egyébként fekszik Taylor lassabb stílusa, de, ha elgörcsöli, akkor csak abban bízhat, hogy az angol riválisa sem lesz a topon. Abszolút benne van a pakliban, hogy nem verdesik majd a 110-es átlagot, de mégis egy pokoli izgalmas meccs lesz. 

Ki lesz a bajnok?
   
Michael van Gerwen 1.55
Peter Wright 5.00
Gary Anderson 6.25
Phil Taylor 11.50

Ami a végső győztesre kínált oddsokat illeti, Van Gerwen a toronymagas favorit, Taylornak viszont nem sok esélyt adnak. Utóbbira a 11.50 csábító lehet, ám neki az már nem igazán kedvez, hogy egy este alatt két meccset is játszani kell. Tavaly is az elődöntő után a döntőben nem tudott komoly ellenfele lenni MvG-nek, illetve emlékezhetünk, hogy idén a duplázós estéjén az első meccs után a másodikra mennyire elfogyott. Ráadásul az elődöntőben már 10, a fináléban 11 leget kell nyerni. 

A Skysports által publikált szavazáson Van Gerwen vezet, a szavazatok közel 50 százaléka az ő sikerére érkezett, míg a második legtöbb Taylorra. 

Szeretsz a statisztikák között böngészni? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala!