Darts

Sikerül Van Gerwennek a duplázás?

Az észak-írországi kiruccanás után a tizenkettedik fordulóban az angliai Bournemouthba látogat a Premier League-mezőnye.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

A nap slágermeccsének a Michael van Gerwen-Adrian Lewis derbi ígérkezik, de miután mindkettejük számára ez az est második összecsapása lesz, így ezzel inkább csak az első meccsük eredményének tudatában érdemes foglalkozni. A választásunk így a holland világelső Peter Wright elleni mérkőzésére esett, amely a 2014-es világbajnoki finálé visszavágója. Akkor az Ally Pallyben Van Gerwen örülhetett, de az extravagáns skótban nem csak emiatt forrhat a visszavágási vágy. Azóta öt másik alkalommal is kikapott tőle a döntőben, többek között a UK Openen kétszer, vagyis eddig amikor igazán közel került, hogy megszerezze pályafutása első major sikerét, akkor mindig Mighty Mike húzta keresztbe a számításait. 

Nem valószínű, hogy most jön el az a pillanat, amikor Wrightnak sikerül revansot vennie, pedig nagy szüksége lenne a két pontra. Jelenleg ugyanis három egység a lemaradása a rájátszást érő negyedik helytől, viszont miután a közvetlen előtte álló Gary Anderson és James Wade egymás ellen játszanak, így ha nem szerez pontot, akkor biztosan nő a hátránya. A formája nem az igazi, az elmúlt két hétben 92.49 és 93.42-es átlagokra volt képes, ami a stabilan 100 felett teljesítő holland klasszis ellen biztosan nem lesz elegendő.

Van Gerwennek egyébként szintén fontos a győzelem, hiszen négy pont a lemaradása az élen álló Phil Taylortól, az üldözői pedig ott lihegnek a nyakában. Mint említettük, csütörtökön két fellépése lesz, a Wright elleni ígérkezik a könnyebbnek, már csak az első pálya miatt is. Továbbra is zseniális formában van, igaz, előző héten ikszelt, de mindezt egy borzasztó magas színvonalú meccsen tette a címvédő ellen. 

Wright fejében egészen biztosan ott motoszkál az, hogy az utóbbi időben - csak idén háromszor - rendre alul maradt a hollanddal szemben. Március végén a German Darts Masters döntőjében esélye lett volna legyőzni, de akkor sem tudott élni a lehetőséggel. Arra képesnek tartjuk a skótot, hogy az előző hetek 90 körüli átlagát most feljebb tornázza, de a győzelemhez mentálisan kellene egy szintet lépnie, erre pedig szerintünk nem áll készen. Ha nem is elsöprő, de Van Gerwen magabiztos sikerét várjuk.

Michael van Gerwen-Peter Wright
Hatharom-tipp: Van Gerwen
1.30 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

Van Gerwen és Wright mérkőzése nyitja a fordulót, utánuk két világbajnok, Raymond van Barneveld és Adrian Lewis mutatkozik be a bournemouth-i publikum előtt. Utóbbi parádés játékkal nyert az előző héten, főleg mentálisan vizsgázott csillagos ötösre, olyat produkált amit tőle csak ritkán látunk - akkor is erős tudott maradni fejben, amikor az ellenfél sorozatban több leget is nyert és megfordította a meccset. Kérdés, hogy az angol ezt képes-e átmenteni erre a fordulóra is. Ha igen, akkor nagyon nem lesz könnyű dolga Barneynak, főleg, hogy az utóbbi időben folyamatosan kikapott Lewistól. Ráadásul a nyomás is rajta lesz nagyobb, hiszen ez tényleg az utolsó szalmaszál számára, ha ezt a meccset sem tudja megnyerni, akkor elbúcsúzhat a rájátszástól. Érdekes összecsapás lesz, mi inkább Jackpotra tennénk a zizit.

Izgalmasnak ígérkezik a regnáló bajnok Gary Anderson és a 2009-es győztes James Wade összecsapása is. A Repülő Skót az előző héten végre azt az arcát mutatta, amelyre jóformán a második világbajnoki címének megszerzése óta várunk. Ideje is rákapcsolnia, hiszen élesedik a helyzet és lassan a célegyenesbe fordulnak. Ha így játszik Anderson, azzal Wade - legyen most bármennyire is jó formában - nem igazán tud konkurálni. Az angol nem az a játékos, aki 110 körüli átlagokkal operál, 100 alatt pedig egy igazán jól játszó Andersonnal nem tudja felvenni a versenyt. A rájátszás szempontjából borzasztó fontos meccs mindkettejük számára, hiszen egy pont választja el őket, a skót áll jobban, főleg, mert egy meccsel kevesebbet is játszott. Ha ennek fényében háromra tudja növelni az előnyét, akkor Wade-nek igencsak romlanak az esélyei. Bravúr kellene tehát az angoltól, de semmiféleképp sem segíti, hogy az elmúlt tizenegy meccsükön nem tudott győzni.

A forduló negyedik meccsén a 16-szoros világbajnok Phil Taylor és a World Grand Prix-címvédője, Robert Thornton feszülnek egymásnak. Papíron a legsimábbnak ígérkező derbi, hiszen az első találkozik az utolsóval, ráadásul az alapszakasz első felében vívott meccsük 7-0-ás Taylor-sikert hozott. Tény, hogy azóta sokat javult a skót játéka, de nehéz elképzelni, hogy hátsó pályáról győzni tudjon az ellen a Taylor ellen, aki hétről-hétre borzasztó meggyőző játékot hoz.

Az utolsó mérkőzésen, ahogyan azt fentebb említettük, Lewis és Van Gerwen csap össze. A tabellán csupán egy pont választja el őket, tehát extrém esetben, akár még alakulhat úgy ez a forduló, hogy helycsere történik közöttük, ha az angol nyer. Eddig a duplázós játékosok összecsapását az est végén nem a mérhetetlenül magas színvonal jellemezte, de amilyen jó formában vannak mindketten, elképzelhető, hogy egy komoly adok-kap lesz a mérkőzésen. Nehéz tippelni, ami biztos, hogy Lewis ennyivel nem esélytelenebb, mint amit az oddsok mutatnak.

Tizenketted forduló (április 21, Bournemouth) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 Michael van Gerwen-Peter Wright 1.30 5.50 5.75
20:45 Raymond van Barneveld-Adrian Lewis 2.85 4.75 1.75
21:15 Gary Anderson-James Wade 1.55 4.70 3.60
21:45 Phil Taylor-Robert Thornton 1.22 6.25 6.25
22:15 Adrian Lewis-Michael van Gerwen 4.15 5.00 1.45
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!