Vuelta

Minden idők legkeményebb szakasza?

Szerdán a spanyol körverseny 11. szakaszán hat kategorizált emelkedő és 5200 méter szintkülönbség vár a karavánra.

A valaha volt egyik legkeményebb etapként harangozzák be a szerdai szakaszt. Nehéz lenne vitatkozni ezzel a kijelentéssel, hiszen Andorrában a 138 kilométeres táv alatt egy második, négy első és egy kiemelt kategóriás hegy vár a mezőnyre. Ez összesen 70 (!) km hegymenetet és 5200 méter szintkülönbséget jelent. Az csak hab a tortán, hogy ezen a vidéken teljesen kiszámíthatatlan az időjárás. Két éve például az óriási hőség után a mini államban borzasztó hideg fogadta a karavánt, ami bizony sok versenyző vesztét okozta.

Ezt a szakaszt vélhetően sokan kinézték magunknak, hiszen, aki ezt behúzza az biztosan bekerül a történelemkönyvekbe. Elképzelhető, hogy szökés ér haza, ha nagyon nem vállal komolyabb tempót a mezőny, viszont a valószínűbb inkább az, hogy az esélyesek közül kerül ki a szakaszgyőztes.

A Giro d'Italián második helyet szerző Fabio Aru kiválóan mozgott az eddigi hegyi etapokon, ez a mostani pedig különösen feküdhet neki, hiszen inkább a hosszabb emelkedőket szereti, mintsem a rövid kaptatókat. A tíz szakasz alatt egyébként egy komoly hegymenet volt, pénteken a közel 1600 méter magas Alto de Capileirát mászták meg. Akkor Aru az összetett menők közül a legjobban szerepelt. 

Természetesen számolni kell majd a Tour két sztárjával, Chris Froome-mal és Nairo Quintanával is. Előbbinek eddig voltak meggyőző és kevésbé meggyőző napjai is, nehéz megjósolni, hogy ezen az etapon mire lehet képes. Quintana sokat támadott, de egy kicsi plusz hiányzik belőle. Aruhoz hasonlóan azonban neki is ezek a hosszabb hegyek fekszenek igazán.

Vuelta, 11. szakasz
Hatharom-tipp: Aru nyer
TippmixPro @ 5.25
További kerékpár-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!