Tour de France

Vajon sikerül valakinek Froome-on fogást találni?

Első pihenőnapját tölti a Tour mezőnye, így szemügyre vettük ki hogyan áll az első kilenc szakaszt követően.

Froome (sárgában) remek első hetet zárt.

Sárga trikó

A vártnál sokkal nagyobb különbség alakult ki az első pihenőnapig Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana és Vincenzo Nibali között. Ami viszont jó hír, hogy mind a négyen "túlélték" a kockaköves etapot, az időnként brutál nagy szelet, illetve a komoly bukásokat is elkerülték.

Kilenc szakaszt követően a tavalyelőtti bajnok Froome-on feszül az összetettben élen állónak járó sárga trikó. A Sky brit kapitánya tűnik egyelőre a legerősebbnek, jól jött ki a két időfutamból és meglepő módon időt tudott kiosztani a Mur de Huy és a Mur de Bretagne meredek emelkedőin is. Korábban az ilyen befutókon nem brillírozott, most viszont nagyon odatette magát és apródonként, a jóváírásoknak is köszönhetően egy egész szép előnyt kerekezett össze. A nagy riválisai közül a Giro d'Italia címvédője, Contador áll hozzá a legközelebb, ám a hátránya már bő egy perc. Két minutumra van Quintana, míg a címvédő Nibali 2:22-re. 

A TippmixPro bukmékerei úgy vélik, hogy a kolumbiai lehet Froome legkomolyabb kihívója. Quintanának hatalmas kihívás volt ez az első hét, hiszen nem igazán jó időfutammenő, a kockakő sem az ő terepe és az apró termete miatt a szél sem a barátja. Utóbbi okozott is számára problémát, a második szakaszon emiatt szedett össze 1:28-as hátrányt. Ha ezt levesszük, akkor láthatjuk, hogy nem is lenne annyira messze a brit riválisától. A nagy hegyek most jönnek, az az ő igazi felségterülete, kérdés azonban, hogy van-e annyira erős, hogy ekkora hátrányt ledolgozzon?

Hasonló kérdést feltehetünk Contador esetében is. Nem mozgott rosszul eddig a spanyol klasszis, de ne feledjük, hogy neki a lábában van egy Giró is. Ezek fényében lehet sok lesz azaz egy perc, amit le kell dolgoznia. 

Ki nyeri a 2015-ös Tour de France-t? - a    szorzói
Versenyző Odds
Chris Froome 1.60
Nairo Quintana 3.25
Alberto Contador 9.75
Tejay van Garderen 17.75
Vincenzo Nibali 29.00

Sagan (háttérben) ismét szorgosan gyűjtögeti a helyezéseket.

Zöld trikó

A pontverseny eldőlni látszik, a három éve verhetetlen Peter Sagan ezúttal is szép számmal hozza a helyezéseket. Hat szakaszon is a legjobb négy között végzett, és bár győzelme még nincs, a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően így is vezet. A legközelebb André Greipel áll hozzá, aki két etapsikert is elkönyvelhetett már, ugyanakkor hiába díjazzák jobban a győzelmet az elmúlt évekhez képest, ez sem elegendő ahhoz, hogy reális esélye legyen a zöld trikóra. A sprinterek közül Mark Cavendish nyert még szakaszt, neki azonban már igen komoly a lemaradása Saganhoz képest. 

Számukra a pihenőnap utáni etapok a túlélésről szólnak majd, utána a hét második felében viszont ismét ők lesznek főszerepben.

A pontverseny állása kilenc szakaszt követően:
Versenyző Pont
Peter Sagan 213
André Greipel 210
Mark Cavendish 159
John Degenkolb 158
Bryan Coquard 102
Profi kerékpár-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz.