Tour de France

Martin sárgában, Froome áll a legjobban a nagyágyúk közül

Nem zajlott eseménytelenül a francia háromhetes országúti kerékpárverseny első négy szakasza, így itt az ideje, hogy összefoglaljuk mi történt eddig, illetve némileg előre is tekintünk mi vár még ránk az első pihenőnap előtt.

Martin ötödik szakaszgyőzelmét aratta a Touron, amely ezúttal sárga trikót ért számára.

Négy etapot követően az Etixx sztárja, Tony Martin viseli az összetettben élen állónak járó sárga trikót, pályafutása során először. Gondolhatjuk, ebben semmi meglepő nincs, hiszen egy rövid időfutammal kezdődött az idei Tour, ebben a műfajban pedig a német kerekes a világ legjobbja. Martin azonban nem a kronón húzta magára a sárgát, ott ugyanis kikapott az ausztrál Rohan Dennistől, a kockaköves negyedik szakaszon viszont az utolsó kilométereken meglépett a mezőnytől és a jóváírással együtt átvette a vezetést. 

A négy nagyágyú közül a két évvel ezelőtti bajnok Chris Froome áll a legjobban, előnye 36 mp Alberto Contadorral szemben, bő másfél perc a címvédő Vincenzo Nibalihoz képest, míg Nairo Quintana lemaradása már közel két perc a brit riválisától. Hegyek tehát még nem is voltak, az időfutam, a nagy oldalszél és a kockaköves részek azonban rendesen szétzilálták a mezőnyt.

A francia drukkerek különösen el lehetnek keseredve, hiszen a legnagyobb reménységük, a tavalyi dobogós Thibaut Pinot már több, mint hat perc hátrányt szedett össze, ahonnan maximum a top 5 lehet reális cél számára.

Ahogyan az a nagy körversenyek elején lenni szokott, most is igen ideges volt a mezőny az első napokban, a nagy oldalszéllel megspékelve ez pedig jó néhány bukást eredményezett. A legkomolyabb tömegbukás a harmadik szakaszon történt, amikor óriási tempónál (70 km/h környékén) a FDJ kerekese, William Bonnet a sor elején bukott és rendesen lebontotta a mezőnyt. Őt azonnal kórházba kellett szállítani, de annyi sérült volt, hogy az összes mentő- és orvosikocsira szükség volt, így a zsűri néhány kilométerrel később meg is állította a pelotont, amíg az ápolás tartott. 

A legjobban az Orica Greenedge szerelőjének fejkamerás felvétele adja vissza, hogy mekkora káosz és mennyi sérült volt. Feladni kényszerült a versenyt egyébként többek között a svájci klasszis Fabian Cancellara, Tom Dumoulin és Simon Gerrans is.

A folytatásban néhány nyugodtabb szakasz következik, főleg a sprinterek csilloghatnak, míg az összetett menők a hétvégére koncentrálhatnak, lesz ugyanis befutó a Mür de Bretagne emelkedőjén, illetve vasárnap jön a csapatidőfutam ahol újabb másodperceket oszthatnak ki egymásnak.

Ki nyeri a 2015-ös Tour de France-t?
Versenyző Odds
Chris Froome 1.75 @ TippmixPro
Nairo Quintana 3.40 @ TippmixPro
Alberto Contador 8.75 @ TippmixPro
Vincenzo Nibali 9.75 @ TippmixPro
Tejay van Garderen 22.00 @ TippmixPro
Profi kerékpár-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz.