Tour de France

Ki nyeri a királyszakaszt?

Hatalmas harc várható a dobogóért és a hegyi trikóért a Tour utolsó emelkedőjén, a legendás Alpe d'Huezen.

Vasárnap véget ér a szezon legnézettebb országúti kerékpárversenye, a Tour de France, előtte azonban még két legendás hegy vár a mezőnyre. Mi ezt az etapot jelöltük meg a királyszakasznak, hiszen a leküzdendő mindkét emelkedő kiemelt kategóriás. Először a Col de la Croix de Fer tornyosul majd a karaván elé, amely már az 1947-es útvonalban is szerepelt. Ha ezt legyűrték, akkor jön a befutó az Alpe d'Huezre - 13,5 km hosszú, átlagban 8,1% meredekségű -, ahol mindig félelmetes hangulat uralkodik.

 

Bár Chris Froome győzelméhez kérdés sem férhet, azért maradt izgalom bőven az utolsó hegyi etapra is. A címvédő Vincenzo Nibali ugyanis feltámadt az Alpokra és a pénteki szakaszgyőzelmével szűk másfél percre közelítette meg a dobogó harmadik fokán tanyázó Alejandro Valverdét. Közöttük hatalmas csata várható, hiszen egyértelműen az olasz van jobb erőben, ugyanakkor a spanyolnak csak védekeznie kell és nincs más dolga, mint Nibali kerekét figyelni. Ők a dobogóért és nem a szakaszgyőzelemért fognak harcolni, így velük e tekintetben nem kell számolnunk.

Láthatunk majd egy külön csatát a hegyi trikóért is, amely jelenleg a francia Romain Bardet-n feszül, az előnye azonban csupán három pont Froome-mal szemben és mivel a mai két hegyen összesen 75 pont szerezhető, így semmi nem dőlt még el. Lőtávolon belül van a spanyol Joaquim Rodríguez, a dán Jakob Fuglsang és a kolumbiai Nairo Quintana is. Utóbbi a második helyen áll összetettben, pénteken tudott faragni a hátrányából, de még mindig sokat kellene ledolgoznia. Jó formában, így szinte biztosan megpróbálja az Alpe d'Huezen. Könnyen övé lehet a szakasz, amivel a hegyi trikót is megkaparinthatja. 

Két hazai kerekesnek, Thibaut Pinot-nak és Pierre Rollandnak is fáj a foga az utolsó hegyi etapra. Utóbbi rengeteg szakaszon próbálkozott már, látszik, hogy jó erőben van, de valahogy a győzelemről rendre lecsúszott. Pinot sokkal hullámzóbb teljesítményt hoz, de ha éppen jó napja lesz, akkor akár ő is lehet a befutó, hiszen összetettben és a hegyi pontversenyben sem tényező, így őt könnyebben elengedik. 

Profi kerékpár-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz.

A bukiknál nem szerepel a favoritok között, de érdemes lesz odafigyelni Samuel Sánchezre, aki az elmúlt szakaszokon szépen tartotta magát a legjobbakkal, és mivel a Col de la Croix de Fer után lesz egy 30 km-es lejtmenet, így vele komolyan számolni kell. Ereszkedésben ugyanis a világ egyik, hanem a legjobbja és jó ütemű megindulással nyert már szakaszt a Touron is. Érdemes elgondolkozni a rá kínált 66.00-os oddson, hiszen az ő támadása sem zavarná a nagyágyúkat.

Nem lehet elmenni Alberto Contador neve mellett sem, akinek a dupla nem jött össze, sőt a dobogóról is nagy valószínűséggel lecsúszik, maradt egy szakaszgyőzelem, de látva hogyan mozgott az elmúlt napokban, erre is vajmi kevés az esély.

Ki nyeri a 20. szakaszt? - a    szorzói
Versenyző Odds
Nairo Quintana 1.85
Chris Froome 3.95
Vincenzo Nibali 10.75
Romain Bardet 20.00
Thibaut Pinot 20.00
Alberto Contador 21.00
Pierre Rolland 25.00