Nemzetközi foci

Kilenc játékos, aki megütötte a főnyereményt a vb-n

Négy évente nem csak a jól ismert sztárokról szól a labdarúgó-világbajnokság, hanem új nevekkel is ismerkedünk. A brazíliai viadal számos olyan játékost produkált, akiknek a "semmiből" az egekbe szökött az ára.

James Rodríguez a Real Madridba kerülhet

James Rodríguez (Kolumbia)

A kolumbiai játékos már tavaly sem bagóért váltott klubot, a Porto 45 millió euróért adta el őt a Monacónak. Az összeg azt jelentette, hogy James Rodríguez lett a kolumbiai futball második legdrágább játékosa. Egyelőre Radamel Falcao vezet, de könnyen lehet, hogy ezen a nyáron Rodríguez megelőzi. A 23 éves csatár hat góllal elhódította a gólkirályi címet a brazíliai világbajnokságon, és ezzel felkeltette a Real Madrid érdeklődését. Jelenleg úgy fest, a Monaco hatalmasat fog keresni az üzleten.

Toni Kroos (Németország)

Kroos két góllal és négy gólpasszal zárta a vb-t. Németország kerete hemzsegett a sztároktól és Kroos olyan játékosokkal szemben élvezett bizalmat, mint Mario Gözte, Sami Khedira vagy André Schürrle, akik többször csak a kispadról kaptak lehetőséget. Három nappal a világbajnoki címet követően a Bayern München 25 millió euróért eladta Kroost a Real Madridnak.

DeAndre Yedlin (Egyesült Államok)

Yedlinért korábban 92 ezer amerikai dollárt fizetett a Seattle Sounders, 72-szer kevesebbet, mint csapattársáért, Clint Dempseyért. A Yahoo szerint ő keres a legrosszabbul a világbajnokságon szerepelt labdarúgók közül. A 21 éves hátvéd három meccsen lépett pályára a vb-n az amerikai csapatban és habár a védőmunkáján van mit javítani, a Seattle máris emelte az árát: 6,5 millió dollárt kér Yedlinért, akiért az AS Roma érdeklődött.

Matt Besler (Egyesült Államok)

A Sporting Kansas City játékosa volt az amerikai gárda legjobb védője a világbajnokságon. A 27 éves bekk most-vagy-soha helyzetbe került, hiszen ennél nagyobb lehetősége soha nem lesz arra, hogy Európába szerződjön. Besler egy interjúban elárulta, két ajánlatot kapott angol csapatoktól, a brit média szerint a Fulham és Sunderland vinné. Ha Kansasben maradna, akkor jókora fizetésemelésre számíthat, jelenleg évi 200 ezer dollárt tesz zsebre.

Pogba óriási pénzt hozhat a Juventusnak - fotó: AFP

Enner Valencia (Ecuador)

Enner Valencia szerezte Ecudaor mindhárom találatát a vb-n és ez angliai szerződét ért neki. A kiváló játékos januárban 3,28 millió euróért az Emelectől a mexikói Pachucához szerződött, amely 15 millióért továbbadta őt a West Ham Unitednek.

Divock Origi (Belgium)

Origi játékáról mindennél többet mond, hogy két mérkőzést követően kiszorította Romelu Lukakut a belgák kezdőcsapatából. Origi győztes gólt szerzett az oroszok ellen és számos lehetősége volt az amerikaiak elleni nyolcaddöntőben. A 19 éves belga csatár az elmúlt idényt a Lille-nél töltötte, most arról pletykálnak, hogy a Liverpool vinné Luis Suárez helyére.

Keylor Navas (Costa Rica)

A brazil vb a CONCACAF-zóna kapusairól szólt, hiszen a mexikói Memo Ochoa, az amerikai Tim Howard és Costa Rica-i Keylor Navas is kiválóan védett. Talán Navas volt a legjobb közülük, hiszen csapata bekerült a negyeddöntőbe és végül veretlenül búcsúzott a világbajnokságról. Úgy tűnik, Navas megütötte a főnyereményt, a Real Madrid kifizette a 10 millió eurós kivásárlási árát a Levanténak.

Navas a Real Madridnál köthet ki - fotó: AFP

Memphis Depay (Hollandia)

Nem sokat vártak Hollandiától a vb-n és ezt főképp a sok rutintalan játékos miatt írták. Louis van Gaal szövetségi kapitány végül a számos tapasztalatlan fiatallal bronzéremmel tért haza. Az ifjoncok közül kiemelkedett a 20 éves Memphis Depay, aki Ausztrália és Chile ellen is betalált, ezzel pedig ő lett a holland válogatott történetének legfiatalabb vb-gólszerzője. Varane és Pogba társaságban nevezték a 'A vb legjobb fiatal játékosa' díjra. Számos klub érdeklődik iránta a Premier League-ből, szépen fog keresni rajta a PSV Eindhoven.

Paul Pogba (Franciaország)

Pogba elhódította a 'A vb legjobb fiatal játékosa'-díjat, és igazolta a várakozásokat, ő volt a brazíliai viadal egyik legprímább középpályása. Yaya Touréhoz hasonlították a játékát és nem lenne meglepő, ha ő lenne az elefántcsontparti játékos utódja a Manchester Citynél. Rekord közeli árért válthat klubot, ha a Juventus lemond róla.