VB 2014

Del Bosque senkit sem ír le a kora miatt

Az első két mérkőzését elveszítő, ezzel gyorsan búcsúzó címvédő spanyol válogatott utolsó, hétfői találkozóján 3-0-ra nyert a már szintén kiesett ausztrál csapat ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság B csoportjában.

A spanyolok szomorkás győzelemmel búcsúztak - Fotó: AFP

Az első két spanyol gólban előkészítőként komoly szerepet játszott az előző vb fináléját eldöntő Andres Iniesta, aki századik alkalommal lépett pályára a spanyol válogatottban. Az Európa-bajnok együttes góljait David Villa, Fernando Torres és Juan Mata szerezte.

A torna után nagy reform vár a nemzeti csapatra, a világ-és kétszeres Európa-bajnok, korszakos gárda alapemberei - Xavi, Xabi Alonso, David Villa, Iker Casillas - búcsúzhatnak el a válogatottól. Vicente del Bosque valószínűleg marad posztján, a spanyol szövetség a kínos brazíliai szereplés ellenére bízik benne. Tény, ő az egyik legkiválóbb spanyol edző, az lett a bűne, hogy továbbra is szinte csak és kizárólag a nagy öregekre, illetve a Barcelonára és a Real Madridra építette válogatottját.

"Van elég időnk, később születik döntés a jövőmről. De minden bizonnyal a jövő héten sor kerül erre. A világbajnoksághoz méltóan fejeztük be szereplésünket, a játékosok a legjobbukat nyújtották. Az első percek után átvettük az irányítást, mi voltunk a jobb csapat. A várakozások alatt teljesítettünk ezen a tornán, két nagyszerű riválisunk volt, Hollandia és Chile, akik lehengerlően futballoztak. Övék az érdem. De még mindig sok olyan játékos van ebben a keretben, amely sokat adhat a válogatottnak a jövőben, senki sem fogunk elutasítani csupán a kora miatt. Figyelemmel kísérjük a fiatalokat is" - szögezte le a 63 éves szövetségi kapitány.

Xabi Alonso a lefújás után leszögezte, még nem döntött egyértelműen jövőjéről, először szeretne pihenni, kikapcsolni, aztán elgondolkodik a folytatásról a nemzeti csapatban. Korábabn olyan hír látott napvilágot, hogy a Real Madrid középpályása lesz az első az aranygenerációból, aki bejelenti visszavonulását.

"Nem fogom elárulni, mi történt az öltözőben, az ott nem fognak tőlem kiszivárogni. A hangulat, a légkör ugyanolyan, mint két évvel ezelőtt volt. Nincs feszültség, ahogy azt a média elképzeli. Az intenzitás hiányzott, de a lelkesedésünk a régi volt. A legnehezebb feladat elé állított minket az, hogy megismételjük, három világversenyen nyertük meg az elmúlt években" - mondta Alonso.

[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx;
[1444392] 2014-06-23 18:00:00 Ausztrália - Spanyolországx