VB 2014

Az Ukrajna-Anglia mérkőzés már az utcákon elkezdődött

  • MTI

Keddi londoni sajtóbeszámolók szerint több angol szurkolót összevertek szervezett csoportokban támadó ukrán futballhuligánok a két ország válogatottjának kedd esti kijevi világbajnoki selejtezője előtt.

A The Sunnak, a legnagyobb brit tömeglapnak a sérültek maguk mondták el, hogy az egyik népszerű kijevi kávézó teraszán üldögéltek többtucatnyian még vasárnap este, amikor a váratlanul felbukkanó támadók lecsaptak rájuk.

Már az utcákon elkezdődött a harc

A mintegy száz ukrán késekkel, üvegekkel, füstbombákkal és könnygázzal volt felfegyverkezve, és "vadállatok módjára" esett neki az angoloknak. A The Sun bennfentes forrásai szerint a Dinamo Kijev "vérszomjas neonáci szurkolói" hajtották végre a "katonai stílusú rajtaütést". Több angol szurkolót hordágyon kellett elszállítani a helyszínről; az egyik sérültnek 30 öltéssel varrták össze fejsebét.

A brit lap által idézett kijevi rendőrségi közlemény igyekszik kisebbíteni a történtek jelentőségét. A kommüniké megfogalmazása szerint "néhány arra haladó ukrán verbális konfliktusba keveredett (az angolokkal), és ez tettlegességig fajult".

A rendőrség szerint az összecsapás mindössze két percig tartott, és a rendőri egységek kiérkezése után a támadók elmenekültek, ám a The Sun által az incidensről közölt fotók azt mutatják, hogy ukrán szurkolók sokasága néz farkasszemet az úttest közepén felsorakozott rendőrökkel. A képek egyikén látszik az is, hogy a járdát nagy területen vér borítja.

Roy Hodgson, az angolok szövetségi kapitánya nyilatkozatban ítélte el a történteket, és közölte: reméli, hogy az incidens nem riasztja el az angol szurkolókat a mérkőzéstől.

A hatharom.com előzetesében már olvashattatok arról, hogy mindkét válogatott számára nagyon fontos lesz a péntek esti mérkőzés, hiszen bármelyikük nyerne, elléphetne a másiktól és az egy mérkőzéssel már többet játszott Montenegrótól a H csoport első helyén. Ráadásul nyilvánvalóan élénken él a felekben - főleg az ukránokban - a tavalyi Európa-bajnokság csoportmeccse, ahol a házigazdák hajszállal bent lévő labdájánál a Kassai Viktor vezette játékvezetői stáb nem ítélt gólt, Anglia pedig 1-0-s sikerével továbbjutott, míg Ukrajna kiesett.

[1139011] 2013-09-10 20:45:00 Ukrajna - Angliax;