VB 2014

Klose Gerd Müllert, Ronaldo Eusébiót érte utol, Benzemát mindenki szidja

A péntek esti világbajnoki selejtezőkön több játékos is komoly mérföldkőhöz érkezett a karrierjében, míg néhány szövetségi kapitánynak bosszankodnia kellett.

Klose az új Bombázó

A Bayern München korábbi, a Lazio jelenlegi csatára az Ausztria elleni találkozón megszerezte 68. találatát a válogatottban, ezzel pedig beállította Gerd Müller csúcsát. Újabb nagy eredménye ellenére Klose szokásához híven igyekezett szerény maradni.

Klose szerényen az élre tör - Fotó: AFP

"Elképesztően sokat jelent nekem ez a gól, de nem akarom, hogy egy szinten kezeljenek Gerddel. Vicc, hogy hozzá hasonlítanak. Őhozzá senkit nem lehet hasonlítani azok után, amit elért. Sokkal kevesebb meccs alatt lőtt ennyi gólt, utolérhetetlen" - emlékeztetett a támadó arra, hogy a Nemzet Bombázójaként emlegetett elődje mindössze 62 találkozó alatt szerzett annyi találatot, amennyit ő 129 meccsen.

A szomszédok elleni győzelem alkalmával a németek csapatkapitánya, Philipp Lahm is fontos számhoz jutott el, ő a 100. válogatottságát ünnepelte, Joachim Löw szövetségi kapitány pedig nem győzte dicsérni: "Az elmúlt közel tíz évben kiegyensúlyozottságot, megbízhatóságot mutatott, a legmagasabb szinten felelt meg a válogatott követelményeknek. Természetes tekintélye van, vállalja a felelősséget, kommunikatív, egy abszolút vezér."

Németország sikerével megerősítette első helyét a C csoportban, kedden pedig minimum a pótselejtezős pozícióját, de az eredmények megfelelő alakulása esetén az automatikus vb-részvételét is biztosíthatja.

Németország-Ausztria

[1138880] 2013-09-06 20:45:00 Németország - Ausztriax;

Cristiano Ronaldo is legendát előzött

Portugália jelenlegi legnagyobb sztárja 2-1-es hátrány után mesterhármassal vezette győzelemre csapatát Észak-Írországban, ezzel pedig a válogatott örök góllövőlistáján is nagyot lépett előre. Első találatával utolérte, a másodikkal és a harmadikkal pedig meg is előzte az eddig második Eusébiót, és négy találatra került a listavezető Pauletától, azaz a csúcs is hamarosan meglesz neki.

Az első mesterhármas öröme - Fotó: AFP

"Ez volt az első mesterhármasom a válogatottban, és ez mindenképp történelmi számomra. Megelőztem Eusébiót, de egyáltalán nem ez volt a célom. Büszke vagyok rá, hogy sikerült, hiszen ő volt Portugália futballtörténetének egyik legnagyobbja" - nyilatkozta a Real Madrid játékosa találatairól.

Szövetségi kapitánya, Paulo Bento őt és egész csapatát dicsérte: "Ronaldo góljai a klasszisát bizonyítják. De ki kell emelnem az egész csapatom képességeit és karakterét. Csak maguknak köszönhetik a sikert. Észak-Írország első helyzetéből betalált, majd 2-1-nél bajban voltunk, de fordítani tudtunk."

Portugália egy meccsel többet játszva két ponttal vezeti az F csoportot Oroszország előtt.

Észak-Írország - Portugália

[1138963] 2013-09-06 20:45:00 Észak-Írország - Portugáliax;

Van Gaalt a gyávaság bosszantotta

Hollandia meglepetésre 2-2-es döntetlent játszott Észtországban, ráadásul az egy pontot is az utolsó pillanatokban mentette meg egy tizenegyessel. A Tulipánosok persze így is magabiztosan vezetik a csoportot, amelyben a magyar válogatott is szerepel, de Louis van Gaal szövetségi kapitány messze nem volt elégedett.

A holland kapitányt felbosszantotta saját csapata - Fotó: AFP

"Jó első félidőt játszottunk, voltak lehetőségeink a labdabirtoklásból. Nem adtunk esélyeket az ellenfélnek, és vezetést tudtunk szerezni. Úgy tűnt, nincs miért aggódnunk. Aztán helyzet nélkül 1-1 lett, a magabiztosságunk pedig eltűnt. Nem voltunk képesek visszaszerezni azt, és nem mertünk támadásokat vezetni. Annak azért örülök, hogy volt erőnk visszajönni. Nem vagyok elégedett, de ezzel a csapattal akarok kijutni a vb-re. Ezek a játékosok tűzbe mennének értem" - bosszankodott, majd dicsérte tanítványait a szakember.

Észtország-Hollandia

[1147880] 2013-09-06 20:30:00 Észtország - Hollandiax;

Benzema újra terítéken a franciáknál

Franciaország csak gól nélküli döntetlenre volt képes Grúziában, így hárompontos hátrányban van Spanyolország mögött, és két forduló alatt ezt még akkor is nehéz lesz a vb-címvédővel szemben, ha a Kékek viszonylag könnyű ellenfelekkel, Fehéroroszországgal és Finnországgal mérkőznek meg.

Benzema (jobbra) és a világ összhangja nem teljes? - Fotó: AFP

"Egyénileg lehettünk volna jobbak. Precízebbnek, egyben spontánabbnak kellene lennünk. De nem aggódok. Egy ilyen jól záró csapat ellen nehéz megoldást találni. Hatékonyság kell támadásban. Próbáltam néhányat változtatni, de néha a szerencse, néha egy kis tudás hiányzott. Erre pedig nincs csodagyógyszer" - elmélkedett Didier Deschamps szövetségi kapitány a 0-0-ról.

Noel le Gräet, a francia szövetség elnöke konkrét bűnbakot is talált a góltalanságra, szerinte a már korábban is sokat kritizált Karim Benzema nem teljesített megfelelően.

"Gond van. Nagy csalódás a játéka. A Real Madrid kezdőcsatára nem lehet ennyire rossz. Többet várunk" - mondta a sportvezető, akinek szavai egybecsengenek a Királyi Gárda vezetőedzőjéével. Carlo Ancelotti épp a napokban figyelmeztette Benzemát, hogy többet kell dolgoznia a pályán.

Maga az érintett igyekezett védekezni: "Tudom, hogy mikor vagyok jó és mikor nem. Ma nem voltam annyira szörnyű. Megpróbálok a következő mérkőzésen jobban teljesíteni. Bonyolult a helyzet: nem nyerünk, nem lövünk gólokat, nem csináljuk jól a dolgokat. Nehéz időszak ez. Nem mondanám, hogy nem hiszünk magunkban, de kezd hosszú lenni a góltalanságunk."

Valóban, a márciusi, hazai Grúzia elleni meccs óta nem találtak be a franciák, két selejtezőn és három felkészülési mérkőzésen maradtak gól nélkül.

[1116498] 2013-09-06 20:15:00 Grúzia - Franciaországx;

Prandelli csak a kapusát dicsérhette

Annyiban hasonló volt az olasz válogatott Bulgária elleni mérkőzése a magyar együttes romániai vendégjátékához, hogy az Azúrkékek legjobbja a kapus, Gianluigi Buffon volt. Az viszont nagy eltérés, hogy ők hagyományosan gyenge szeptemberi teljesítményükkel is nyertek.

Buffon nélkülözhetetlen - Fotó: AFP

"Gigi nagyszerű teljesítménnyel őrizte meg az eredményt, így szenvedve, de nyertünk. Bulgária nagy erőkkel ment előre a végén, mindent feltettek egy lapra, így várható volt, hogy nehéz dolgunk lesz. Az erőnlétünk sem optimális, így még nehezebb volt. Most az a dolgunk, hogy minél több játékosunkat a lehető legjobb állapotba hozzuk" - mondta Cesare Prandelli szövetségi kapitány, aki érdekes módon hasonló dolgokra panaszkodott a Konföderációs Kupán is. Igaz, akkor egy hosszabbításos meccs után.

Olaszország-Bulgária

[1138898] 2013-09-06 20:45:00 Olaszország - Bulgáriax;

Del Bosque protestál is Casillas
mellett meg nem is

A spanyolok szövetségi kapitánya a Real Madrid hosszú ideje - immár az új edző, Carlo Ancelotti által is - mellőzött kapusát, Iker Casillast állította a kapuba Finnországban, ezzel jelezve, hogy őt tartja a legjobbnak. Nyilatkozatában azonban szokás szerint úriember maradt, és nem kezdett Madridba üzengetni.

"Nem most kell vitáznunk Iker szerepéről. Az idő majd mindent szépen helyre tesz. Nem ide tartozik, hogy mi történik a klubjában. Egyébként is a kapusposzt volt a legkisebb gondom a meccs előtt, hiszen mindhárom hálóőrünk bizonyította már, hogy mire képes, Victort és Pepét is választhattam volna. Nehezebb volt ez a mérkőzés elöl, mert Finnország nagyon kellemetlenül játszott, és egységes volt" - mondta Vicente Del Bosque a 2-0-s spanyol sikerrel zárult találkozó után.

Finnország-Spanyolország

[1116499] 2013-09-06 20:30:00 Finnország - Spanyolországx;