Ligakupa

Ötletes játék, kiütéses Ferencváros-siker a fehérvári fináléban

  • Horváth Gergely

Fölényes győzelmet aratott a Ferencváros a labdarúgó Ligakupa döntőjében a székesfehérvári Sóstói Stadionban. A zöld-fehérek jó iramú, élvezetes mérkőzésen 5-1-re nyertek a Videoton ellen.

Magyarország a Ligakupa megítélése szempontjából is különleges hely a világ futballtérképén, hiszen a 2007-ben életre hívott sorozat még serdülőkorban sincs, jelentőségét tekintve pedig valahol a bajnokság és a Magyar Kupa mögött kóborol. A döntő résztvevői ugyanakkor a kezdés előtt elmondottaknak megfelelően komolyan vették a soros feladatot, a ragyogó napsütésben a stadionba kilátogatók az első pillanattól kezdve lendületes, élvezhető játékot és a csapatok legjobbjait láthatták a pályán.

Kovács István hiába küzdött (jobbra), Gyömbér Gáborék legyőzték a Vidit - Fotó: vidi.hu

Az első húsz perc enyhe Videoton-fölényét, valamint Kovács István veszélyes csavarását követően felpörögtek az események, két percen belül két hasonló gól is született. Előbb Józsi György oldalszabadrúgására Vladan Csukics érkezett, fejese védhetetlenül vágódott a jobb alsó sarokba (1-0), majd a másik oldalon honfitársa, Nikola Mitrovics elől nem tudtak felszabadítani a zöld-fehérek Arturo Álvarez beadását követően. A szerb fedezet 5 méterről egyenlített. (1-1) Újabb négy perc elteltével ismét a Ferencvároshoz került az előny, Somalia tört be a tizenhatoson belülre, jobbról középre adott, Julian Jenner pedig közelről a kapuba fejelt. (2-1) Támadásban maradt a pályaválasztó, Józsi ordító helyzetben bombázott a léc fölé, majd Stanley Aborah verte meg egy az egyben Marco Caneirát a balösszekötő helyén, és higgadtan a bal alsó sarokba lőtt. (3-1) José Gomes rögvest reagált a gyepen történtekre, Juhász Rolandot Nikolics Nemanja mellé, a támadósorba vezényelte, az Anderlecht kölcsönjátékosaként Székesfehérváron szereplő hátvéd pedig még a szünet előbb betalálhatott volna, ha ballábas lövését Jova nem üti szögletre.

A Ferencváros csapata nyerte a Ligakupát 2013-ban

A második félidő Álvaro Brachi a kaput kevéssel elkerülő szabadrúgásával indult, José Gomes azonban hamar regisztrálta, hogy a gólszerzés érdekében ismét módosítania kell a felálláson. Gyurcsó Ádám és Paraiba beállításával a portugál tréner támadóbbá tette csapatát, amire Ricardo Moniz Alekszandar Alempijevics pályára küldésével válaszolt, melynek következtében a villámléptű Somália egy sorral feljebb került. Közben Nikolics fejese a kapufán csattant, de a Videoton meglehetősen nehezen találta a fogást a ferencvárosi védelmen. Tanácstalanságért pedig nagy árat fizettek a piros-kékek, a Ferencváros ugyanis öt perc alatt minden kérdőjelet "kiegyenesített". A történet Böde Dániel küzdelmével kezdődött, aki Juhásszal a nyakán lőtt kapura, a labda Mladen Bozsovicsról Aborah elé pattant, a ghánai-belga támadó a kapuson átesve juttatta a játékszert a hálóba. (4-1) Ezután Józsi tekert jobbról a hosszú oldalra, Philipp Bönig középre fejelt, Somália pedig néhány lépésről a léc alá továbbított. (5-1)

A győztes Ferencváros játékosai ünnepelnek kupájukkal  a labdarúgó Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros - Videoton FC találkozó után a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2013. április 24-én. A Ferencváros története során először hódította el a Ligakupát, miután a fináléban 5-1-re legyőzte a címvédő Videotont. MTI Fotó: Beliczay László

Ricardo Moniz elhivatottsága és munkája ezen a délutánon trófeává érett, a népes zöld-fehér tábor joggal skandálta a holland mester nevét. És skandálta Simon Tiborét is, a csupaszív bekk halálának tizenegyedik évfordulója ugyanis a mérkőzést megelőző napra esett. Ennek a sikernek a híre az égi futballpályákig is eljutott...

Ha kíváncsi vagy a főszereplők véleményére, kövesd továbbra is a hatharom.com-ot, mert hamarosan helyszíni interjúkkal jelentkezünk.

Ligakupa
döntő
Ferencvárosi TC-Videoton FC 5-1 (3-1)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, vezette: Farkas Ádám
Gólszerzők: Csukics (22.), Jenner (27.), Aborah (39., 71.), Somália (75.) illetve Mitrovics (23.)
Sárga lap: Besic (12.), Csukics (69.), Bönig (73.), Leonardo (87.), Aborah (89.) illetve Álvarez (44.), Vinícius (45.), Juhász (48.), Vítor Gomes (51.)
Kiállítva: -
 
FTC: Jova - Somália, Gyömbér, Besic, Bönig - Csukics (Orosz, 75.), Józsi - Jenner (Alempijevics, 65.), Leonardo, Aborah - Böde (Klein, 80.)
Vezetőedző: Ricardo Moniz
 
Videoton: Bozsovics - Brachi, Caneira, Juhász, Stopira - Vinícius (Gyurcsó, 56.) - Vítor Gomes, Mitrovics (Paraiba, 57.) - Álvarez, Kovács I. (Torghelle, 79.), Nikolics
Vezetőedző: José Gomes