Curling

Skócia másodszor ült fel a sportág trónjára

  • VNA

A fiatal Eve Muirhead vezette skót válogatott nyerte meg a Rigában vasárnap véget ért 2013-as női curling világbajnokságot.

Vasárnap délután Lettország fővárosában, Rigában rendezték meg a 2013-as női curling világbajnokság fináléját. A torna során harmadszor találkozott egymással a svéd és a skót csapat, így a szombati elődöntőben némi szerencsével továbbjutó Eve Muirhead vezette skótok megpróbálhattak visszavágni a korábbi két vereségért. A találkozó óvatosan kezdődött, ahol az első endet a svédek annak ellenére engedték el, hogy ők voltak a befejezők. A következőben aztán írtak kettőt, ám a negyedik endben nagyot hibáztak, ahol a skót csapat két pontot is tudott lopni.

A mérkőzés felénél 3-3-as állást mutatott az eredményjelző, viszont a skótok átvették az irányítást és mivel a páros endekben ők voltak rendre a befejezők, így 5-5-ös állásnál úgy kezdhették meg a befejező játékot, hogy övék volt az utolsó kő. Muirhead keze - ellentétben az elődöntőben nagyot hibázó kanadai Rachel Homannal - nem remegett meg, végül hozta az ezen a szinten kötelezőnek számító pontot, így Skócia története során (2002 után) másodszor nyerte meg a női curling világbajnokságot.

2013-as női curling világbajnokság - Döntő
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Végeredmény
Svédország (Margaretha Sigfridsson) * 0 2 0 0 1 0 1 0 1 0 5
Skócia (Eve Muirhead) 0 0 1 2 0 1 0 1 0 1 6

A skót csapatban a skip Muirhead mellett Anna Sloan, Vicki Adams, Claire Hamilton és Lauren Gray alkotta a világbajnok csapatot. A bronzmérkőzésen Kanada 8-6-ra győzött az Egyesült Államok együttese ellen. Muirhead három éve játszott már egyszer vb-döntőt, ám 2010-ben vereséget szenvedett a veterán Andrea Schöpp vezette németektől. A Margaretha Sigfridsson vezette svédek tavaly Svájctól kaptak ki a vb-döntőben, most pedig remek alapszakaszbeli eredményük ellenére Skócia ellen sem tudtak feljutni a csúcsra.